Revista > Número 37

Mons. Ignasi Carrasco nomenat bisbe i president de l'Acadèmia Pontifícia per la Vida

Membre del Consell de Redacció de Temes d´Avui

El passat 15 de setembre, la Santa Seu va comunicar que el Papa Benet XVI va elevar a la dignitat episcopal el president de l´Acadèmia Pontifícia per la Vida, monsenyor Ignacio Carrasco de Paula. El Papa li va assignar la seu titular episcopal de Tapso.

Monsenyor Carrasco va ser nomenat president de l´Acadèmia Pontifícia per la Vida el passat 30 de juny. Aquest sacerdot barceloní de 66 anys és doctor en Medicina i en Filosofia. Va ser el primer rector de la Universitat Pontifícia de la Santa Creu a image-489b2fc220d82ca0856937ae19525eb7Roma, professor de bioètica a la Universitat del Sagrat Cor de Milà i Roma, i membre del comitè ètic per a l´experimentació del Policlínic Gemelli de Roma. Ha publicat nombrosos articles sobre bioètica, com el llibre Identitat i estatut de l´embrió humà (Edicions Internacionals Universitàries 2000). Pertany al Consell Assessor de Temes d´Avui des del primer número de la revista, al gener de 1997.

 

L´Acadèmia per la Vida

Amb el Motu Proprio Vitae Mysterium de l´11 de febrer de 1994, Joan Pau II va instituir la Pontifícia Acadèmia per la Vida. Els seus objectius són: estudiar, informar i formar sobre els principals problemes de biomedicina i de dret, relatius a la promoció i a la defensa de la vida, sobretot en la relació directa que aquests tenen amb la moral cristiana i les directives del Magisteri de l´Església.

El seu primer president va ser un famós genetista francès, el professor Jérôme Lejeune. Pertanyen a l´Acadèmia 70 membres –nomenats pel Papa–, que representen les diverses branques de les ciències biomèdiques i aquelles que estan estretament relacionades amb els problemes relatius a la promoció i defensa de la vida. També hi ha 3 membres ad honorem i membres per correspondència que treballen en instituts i centres d´estudi sobre la cultura de la vida. El Consell Directiu nomena un secretari que, sota la direcció del president, coordina l´organització dels treballs de l´Acadèmia.

 

Base científica per a la defensa de la vida

Mons. Carrasco va començar a treballar en l´Acadèmia per la Vida el 1994, just després que fos instituïda. Ha dedicat bona part dels seus esforços professionals al camp de la bioètica i ha realitzat diversos estudis sobre la dignitat de l´embrió. Precisament, en una recent entrevista realitzada per l´agència Zenit, li van preguntar sobre la manera de defensar la dignitat de l´embrió des del punt de vista científic i va contestar, desemmascarant els motius purament ideològics de determinades posicions, dient que «el problema no és científic. Des d´aquest punt de vista (l´embrió) està molt defensat. El problema és de natura fonamentalment sociopolítica i ideològica, i és per això que no s´accepten els arguments científics».

Sobre els reptes que suposen les seves noves responsabilitats, va explicar a Zenit que «la tasca és immensa, els desafiaments variadíssims» i no es poden escometre tots alhora, «però alguns sí». De forma immediata, s´estan formant uns equips de treball d´acadèmics «per abordar dues qüestions: la síndrome postavortament”, amb la missió d´estudiar «exactament què és i quina consistència té» i el segon grup, que se centrarà en la «qüestió dels bancs de cordó umbilical», per estudiar a quins problemes s´enfronten i si la gestió ha de ser pública o privada.

Sens dubte, qüestions de gran transcendència que requereixen un estudi ponderat i el treball interdisciplinari de molts experts. Des de Temes d´Avui, ens mostrem esperançants amb els fruits d´aquesta important tasca i desitgem que Mons. Carrasco segueixi trobant temps per proporcionar-nos el seu valuós consell.

Isidor Ramos

Periodista

  • 11 gener 2011
  • Isidor Ramos
  • Número 37

Comparteix aquesta entrada