Revista > Número 47

''Un món cada vegada més sensible a les necessitats dels altres''

El cardenal Sarah, president del Pontifici Consell Cor Unum, a les 49 Jornades de Castelldaura*

Unes 200 persones han assistit a les diverses sessions d´aquestes 49 Jornades Pastorals de Castelldaura que enguany s´han celebrat a l´Aula Magna del Seminari de Barcelona. Entre d´altres, hi van intervenir els representants de Càritas, la image-e5c9fb9d0e479ccb4e2dd676d59c7688Comunitat de sant Egidio i el Braval, que han respòst a diverses preguntes del públic assistent sobre la relació entre la caritat i l´evangelització. Les ponències estàn disponibles al web www.temesdavui.org.

També han participat a les Jornades l'arquebisbe de Barcelona, card. Lluís Martínez Sistach; el degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Dr. Armand Puig; el vicari de la prelatura de l´Opus Dei a Catalunya, Dr. Antoni Pujals i el Dr. Albert Ribot, director del Centre Sacerdotal Rosselló i organitzador d´aquestes Jornades.

El president del Pontifici Consell Cor Unum, que es dedica a dur a la pràctica les iniciatives humanitàries del papa Francesc, va dir que durant el pontificat de Joan Pau II es van multiplicar les organitzacions caritatives i les seves activitats. Hi va afegir que aquestes entitats han «d´imprimir en tota la pastoral de la caritat de l´Església aquest horitzó evangelitzador» perquè «la caritat és el camí a través del qual l´home pot conèixer qui és Déu». Va lamentar que «fins i tot en el nostre llenguatge cristià, el terme «caritat» hagi passat a tenir simplement el significat banal de l´almoina» i va reivindicar que «l´amor no és igual que la caritat», que ha definit com «entregar-se als altres» o «donar la vida». Va explicar que les organitzacions d´ajuda de l´Església poden sentir «la temptació de desfer els seus vincles amb l'Església i identificar-se completament amb les ONG», però els va demanar que no ho facin, perquè «no són mera filantropia», de manera que convé que «no se separi el servei de la caritat de la missió d'evangelització».

Iniciatives socials amb ànima

Precisament la relació entre la caritat i l´evangelització va ser un dels temes que es van tractar a la taula rodona que va moderar la subdirectora de l´Agència Catalana de Notícies, Anna Nogué. La presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonès, va explicar que «no som un servei social més del territori perquè compartim amb els altres l´amor de Déu» i va indicar que considera que hi ha hagut un gran augment del voluntariat durant els últims anys, i ha volgut destacar especialment el paper de la xarxa veïnal i familiar. Per la seva banda, el president de la Comunitat de sant Egidio a Barcelona, Jaume Castro, va indicar que «la vida allunyada dels pobres no és garantia de felicitat» i va comentar que «el voluntariat és un servei gratuït on veritablement vius la joia de donar». Finalment, el president del Braval, Josep Masabeu, va apuntar que «hi ha molta més gent generosa del que ens pensem», però va lamentar que «no té visibilitat als mitjans», i va exposar que un voluntari, pel fet de ser una persona que es dedica als altres, ja «és a l´antesala de la trobada amb Déu».

image-f6d36727bea129e79ee6a2e666520d15

Història de la caritat i Església

El Dr. Joan Galtés, durant la seva conferència, va mostrar com l´Església, des del primer moment, ha viscut la caritat com a element essencial de la vida cristiana. Va exposar que els primers cristians ja disposaven d´una certa organització en l´exercici de la caritat, que es va desenvolupar amb el pas dels segles i es va concretar en diverses manifestacions: col·lectes, rescat de captius, institucions de beneficència, hospitals, promoció de la pau, cases de misericòrdia i iniciatives de caràcter educatiu obertes als més necessitats. Va cloure afirmant que la caritat «no és una mena d´activitat assistencial que es pot deixar de fer si ja la fan altres institucions de la societat», sinó que pertany a la «natura íntima de l´Església».

Durant el segon dia de les Jornades, el 22 de gener, el P. José Medina, biògraf del papa Francesc, va explicar als assistents que el Papa «no ha canviat gens, el papat no li ha pujat al cap, el que abans feia vestit de negre, ara ho fa vestit de blanc». Durant la conferència «Francesc i la pobresa», el sacerdot va explicar que ha arribat a aquesta conclusió després d´entrevistar 18 familiars, amics i coneguts, persones claus per entendre i explicar la vida del papa Francesc per a un llibre que està preparant.

L'amor, al llibre d'instruccions

Des d´una altra perspectiva, el professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, Dr. Joan Costa, va explicar en la seva intervenció que «la lògica amorosa és la pròpiament humana, és el llibre d'instruccions que Déu ha posat en l´ésser humà» i hi va afegir que no comprendre bé l´amor i la dignitat humana «porta a un món injust». Va sentenciar que «fins que no tinguem sistemes econòmics que respectin el llibre d´instruccions de l´home, hi haurà crisis».

image-3fdf9039605113d6831b0efcc3d52ff5

Per la seva banda, el professor de l´IESE Alfred Pastor va explicar que la «fraternitat» ha deixat pas a la «solidaritat», un concepte que considera que ha d´estar orientat a «buscar el bé comú», entès com la conseqüència del principi de fraternitat. Va proposar estudiar la societat com una gran família, «però no com un recurs retòric sinó de veritat». En un suggerent resum, va acabar indicant que «la família és una analogia de la societat, i la fraternitat és un principi constitutiu d´una societat que funciona bé».

 

.                   Sant Egidio, Càritas i Braval, a les Jornades                   .

Una de les activitats de les Jornades que va despertar més interès va ser la taula rodona amb representants de Càritas, Comunitat de Sant Egidio i Braval. Bons coneixedors de la realitat dels més necessitats a la nostra societat, van explicar per què fan el que fan, si troben voluntaris, i quin camí consideren que cal seguir en aquesta tasca, entre d´altres aspectes.

 Carme Borbonès, presidenta de Càritas Catalunya, presideix una entitat cristiana que treballa per als necessitats segons els valors de l´evangeli: l´esperança, la justícia, la fraternitat i la solidaritat. Des de Càritas, s´afavoreix la promoció de les persones, s´impulsa la justícia social i es busca que la societat n´estigui sensibilitzada. En la seva tasca per millorar la dignitat de les persones, darrerament procura facilitar habitatges dignes. Segons un informe recent, 11.000 persones van rebre ajudes de Càritas Diocesana de Barcelona (CDB) en concepte d´habitatge durant el 2013.

 Jaume Castro és el president de la Comunitat sant Egidio a Barcelona i va parlar de la seva experiència. La Comunitat va néixer a Roma l´any 1968; al començament, eren un grup de joves ben disposats a viure l´evangeli. Des dels inicis, van dedicar-se a atendre els pobres en les necessitats més bàsiques i a difondre l´evangeli. Actualment, la Comunitat és present a més de 70 països. Els pobres com a amics i l´evangeli com a bona notícia per als pobres, és part essencial del seu missatge.

 Josep Masabeu presideix el Braval, una entitat que, a través del voluntariat, ofereix suport socioeducatiu als joves del barri del Raval de Barcelona. Braval va néixer el 1998, i forma part de les iniciatives de solidaritat relacionades amb l'església de Montalegre, a cura de la Prelatura de l´Opus Dei. L´esport col·lectiu és un dels principals mitjans de l´entitat per facilitar la convivència entre persones de diverses procedències.


* Aquest número de la revista surt amb retard respecte de la seva data de portada. Per aquest motiu, s´inclou aquesta referència a les Jornades; d´altra banda, recordem que les ponències que van entregar els participants estàn disponibles en un número especial al nostre web.

  • 30 juliol 2014
  • Redacción
  • Número 47

Comparteix aquesta entrada