Revista > Número 46

«L'Església ha de ser solidària amb tothom»

24a Jornada Mariana de la Família a Torreciutat

L´arquebisbe de Pamplona i bisbe de Tudela, monsenyor Francisco Pérez, presidí, el passat dissabte 14 de setembre, l´edició número 24 de la Jornada Mariana de la Família al santuari de Torreciutat (Osca), un esdeveniment que ha reunit image-4242994f610344f753d7a20d6f8fb4ecunes 10.000 persones procedents de tota la geografia espanyola en un ambient festiu sota el lema «La família, formadora de valors humans i cristians», dins dels actes emmarcats en aquest Any de la Fe que celebra l´Església Catòlica.

Els participants procedien principalment de Catalunya, Aragó, Madrid, València i Navarra, comunitat de la qual va venir un nombrós grup de fidels per acompanyar el seu arquebisbe en la Jornada. També hi han assistit famílies andaluses, murcianes, gallegues, basques, castellanes i asturianes. L´automòbil particular va ser el mitjà de transport més estès, encara que bastants grups es van desplaçar en algun dels 100 autobusos que van arribar al santuari, en viatges de dos dies organitzats per diversos centres educatius, associacions juvenils i parròquies. És el cas del Noè i la Lola, que, amb la petita Candela, van venir des de Múrcia per primera vegada i van passar la nit a Montsó, o de la família Barbés Cañal, que van venir amb els seus sis fills des de Gijón per cinquena vegada consecutiva i han dormit a Barbastre.

En representació dels participants, la família Soteras Escartín, de Saragossa, va iniciar els actes del dia amb la lectura de l´Oració de les Famílies, a la qual va seguir una vistosa ofrena a la Verge: centres de flors, aliments destinats a famílies necessitades, espàrrecs de Navarra, un pernil de Terol, imatges de Santa Maria, navalles gallegues, olives i oli d´Andalusia, mel de l´Alcarria, uns guants de porter de futbol i un braçalet de capità, un planter d´olivera de Jaén, draps de ganxet, peces de ceràmica granadina, embotits de Vic, caramels artesanals polonesos... han estat alguns dels regals que les famílies portaven per mostrar l´afecte a la Mare de Déu. Grups de nenes que enguany faran la Primera Comunió van oferir també treballs manuals elaborats per elles mateixes. L´Ajuntament de Secastilla, municipi al qual pertany Torreciutat, va oferir oli, vi, raïm i rebosteria artesanal, mentre que l'associació RedMadre de Granada va oferir una cistella de nadó per al primer infant que la necessiti de la comarca del Somontano de Barbastre.

Maria ensenya a viure amb la creu de cada dia

L´eucaristia celebrada a l´aire lliure va ser acompanyada pels cors dels col·legis Miravalles i El Redín de Pamplona, acompanyats per l´organista titular del santuari, Maite Aranzábal. Durant l´homilia, i en referència a la litúrgia del 14 de setembre que es dedica a la Creu de Crist, Mons. Pérez va dir que «amor i dolor són dos mitjos cercles que units formen un anell de comprensió, misericòrdia, perdó, fidelitat, generositat, fecunditat i donació total, i dins d´aquest cercle s´emmarca la vida de la família cristiana». També va recordar que «en la Mare Dolorosa que estava al peu de la creu, on penjava Jesús, hi trobem el més perfecte equilibri entre l´amor i el dolor: Maria ens ensenya a viure amb la creu de cada dia».

En unes declaracions prèvies, l´arquebisbe de Pamplona va voler donar un missatge de suport i solidaritat a les famílies que pateixen les conseqüències de l´atur, i va recordar l´ajuda econòmica callada que realitza Càritas a molts llocs image-a80a9511176bfaf97f5a91cbf5c5081famb famílies amenaçades de desnonament. «L´Església ha de ser solidària amb tothom –va afirmar–, i esforçar-se perquè ningú no quedi fora de la taula comuna que és la fraternitat».

En un missatge enviat pel papa Francesc, el Pontífex va exhortar els presents «a deixar-se guiar sempre per la Mare deDéu», i va animar tots a «col·laborar en la construcció d´un món cada vegada més just, fratern i solidari, centrat en Déu, que comença en el si de cada llar cristiana».

Al migdia, es van oferir diverses actuacions lúdiques i musicals per als més petits. La Jornada va concloure amb el tradicional oferiment de nens a la Mare de Déu per demanar la seva protecció, el rés del Rosari amb una pregària pels aturats, la pau a Síria i el començament del nou curs, i la Benedicció amb el Santíssim.

Impacte del turisme religiós a la comarca

Antonio Vidal, regidor de l´Ajuntament de Secastilla, pensa que aquestes jornades són «una bona manera que gent de fora conegui el territori, encara que per al poble ens cal una bona comunicació per carretera amb el santuari.» Per la seva banda, Joaquín Vidal, alcalde-regidor d´Ubiergo, opina que «aquest flux de persones suposa una important font d´ingressos per als petits negocis que hi ha en aquesta zona». De fet, la Asociación de Empresarios de Barbastro i la Hostería El Tozal van organitzar un Mercat Artesanal als jardins d´aquest establiment hoteler per oferir als assistents productes típics de l´Alt Aragó.

En l´organització de l´esdeveniment, hi van col·laborar més de 150 voluntaris oferint la seva ajuda en els aparcaments i accessos al santuari, a la guarderia, en la informació als pelegrins, en la distribució de fullets i cadires i al parc infantil. Diversos sacerdots van atendre al llarg del dia els confessionaris repartits per diferents zones del recinte. El desenvolupament de la Jornada també es va poder seguir a través d´internet.

Joan Emili Estil·les

Oficina d'Informació de Torreciutat

  • 18 febrer 2014
  • Joan Emili Estil·les
  • Número 46

Comparteix aquesta entrada