Revista > Número 45

L'Església que rep el papa Francesc

A Pere, i als seus successors, li fou encarregat pel Senyor que confirmés en la fe els seus germans (cf. Lc 22,32) i que image-573b0d2b34ba78710f03dc7f2328eea9pasturés els seus «anyells» i les «seves ovelles» (Jn 21, 15-17). El passat mes de març, fou elegit el cardenal Jorge Bergoglio com a 265è successor de Pere amb el nom de Francesc, després de la renúncia de Benet XVI l´onze de febrer de 2013.

Hem anat sabent molt i molt d´aquest home de Déu, que és ara el Vicari de Crist a la terra. Els seus gestos d´espiritualitat, senzillesa, austeritat, humilitat i amor al pobres i les seves paraules han commogut el món. S´han publicat escrits seus de l´època en què era cardenal i així hem conegut detalls dels seus dots de pastor en l´Arxidiòcesi de Buenos Aires. Els mitjans de comunicació se n´han fet ressò de manera molt positiva arreu del món. Molta gent va a escoltar-lo i, el que és més important, sembla que hi ha força persones que retornen a la pràctica de la fe i als sagraments, potser moguts per les paraules i fets d´aquest Papa.

Temes d´Avui no podia pas ser aliè a aquest gran esdeveniment eclesial. Com que ja s´han dit moltes coses, aquí ho fem des d´un vessant no tan tractat i que ens sembla important: revisar alguns punts cabdals de l'Església que rep el nou Bisbe de Roma, qui és també pastor suprem i universal de l´Església (Concili Vaticà II, Lumen gentium, 27; cf. Concili Vaticà I, Pastor aeternus, 1).

Comencem amb breu perfil estadistic de l´Església que ha rebut el papa Francesc tot fent una comparació amb la de fa 50 anys (Isidor Ramos), seguit d´una visió panoràmica de la situació actual de l´Església (Mons. Lluís Clavell), antic rector de la Universitat de la Santa Creu, a Roma. A continuació, tractem un dels temes dels quals més s´ha parlat des de la renúncia de Benet XVI: la reforma de la Cúria Romana. Ens en parla un especialista en temes sobre el govern de l´Església, el professor Javier Otaduy.

Revisem també, de la mà de Joaquim González-Llanos, el que ha estat anomenat, pels dos darrers papes, «la gran brúixola per a l´Església del segle XX»: el Concili Vaticà II. Pensem que el papa Francesc el tindrà molt en compte. Dins d'aquest concili, és central la constitució dogmàtica Dei Verbum sobre la divina Revelació, i d'aquest document ens parla Glòria Heras, especialista en filologia hispànica i doctora en Sagrada Escriptura, en la secció dedicada al 50è aniversari del Concili Vaticà II. 

En el nostre context europeu, ens convé considerar la situació d´Europa que el papa Francesc haurà d´afrontar. Des d´Europa, la fe cristiana es va escampar per tot el món, tot i que avui sembla minvar o, si més no, tenir menys vigor. Aquest tema és tractat pel professor Enrique Banús, director de l´Institut Carlemany d´Estudis Europeus a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i president mundial d´ECSA (European Communities Study Association).

Aquest número inclou també un interessant estudi sobre el paper dels laics en el món a càrrec del professor Arturo Cattaneo i un article que continua el seguit d´estudis dedicats a L´any de la Fe, de Pedro Rodríguez, professor emèrit de la Universitat de Navarra i membre de número de la Real Acadèmia de Doctors.

Recollim també diversos articles sobre temes d´actualitat, començant per l´obituari de qui va ser un gran col·laborador de Temes d´avui, Mn. Josep Vall, traspassat a la Casa del Pare el passat 27 de març. Joan Costa, especialista en doctrina social de l´Església, evoca el 50è aniversari de la gran encíclica Pacem in terris, del beat Joan XXIII. Finalment, Josep Maria Caparrós, professor d´Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i especialista en cinema històric, juntament amb el teòleg i periodista Ferran Blasi, comenten la pel·lícula Cristiada, una narració èpica de la Guerra Cristera (1926-1929), provocada per l´intent del govern mexicà de suprimir la llibertat de culte.

El cas de moral fa referència a les polèmiques recents al voltant de l´Institut per a les Obres de Religió (popularment conegut com la “banca vaticana”) i les mesures que s´estan adoptant per recuperar una bona reputació, i evitar que es confongui aquesta institució amb la tasca pastoral de la Santa Seu.

Parlem també d´una iniciativa de gran èxit: la versió com a llibre electrònic (en formats ePub i Mobi) del libre 50 preguntas sobre Jesús, que ha tingut més de 4 milions de descàrregues. Finalment, s´hi inclouen també les seccions habituals de jornades i congressos, i les ressenyes de llibres.

Domènec Melé

Director

  • 27 juliol 2013
  • Domènec Melé
  • Número 45

Comparteix aquesta entrada