Revista > Número 45

Perspectives i llambregades

Ferran Blasi i Birbe

Publicacions de l´Abadia de Montserrat

Barcelona, 2013

195 pàg.

 

Del Dr. Ferran Blasi, col·laborador de Temes d´Avui, no és fàcil traçar-ne un perfil. Home de vasta cultura, ha conreat image-b448be7cb15ecab27d5b75123542b64ala teologia i el periodisme, tot unint l´agudesa que descobreix el valor, gran o petit, dels esdeveniments diaris, i que sap valorar la seva dimensió ètica.

Aquest remuntar-se –i ajudar a remuntar-nos– de la notícia efímera a les grans motivacions i les repercussions que les decisions humanes tenen en els protagonistes i en la sencera societat, és característica poc habitual. Encara menys en aquests temps afligits d´un autèntic desbordament de fets noticiosos que cada cop s´actualitzen més rapidament i que, per la seva falta de context, explicació i reflexió moral poc ens ajuden en la presa de decisions o en la formació del nostre criteri, a anar adquirint allò que, en altres èpoques, s´anomenava, simplement, “tenir seny” o “tenir el cap al seu lloc”.

Ferran Blasi, amb aquestes Perspectives i llambregades, continua una àmplia trajectòria dedicada a filtrar i depurar els esdeveniments, un itinerari que ja va iniciar amb El temps d´una pausa (1988), Migracions, àmbits i bagatges (2005) i D´ètica i d´estètica (2008). Amb un plantejament diferent, més centrat en la tasca d´historiador, i amb l´estil d´un assaig, va escriure L´ètica de cada dia (1966) i Un pessic d´utopia (1991). També és autor de Conèixer la Bíblia (1995).

El contingut d´aquest llibre té la seva inspiració en esdeveniments petits o grans, notícies de premsa, records o comentaris referits a l´actualitat o bé antics que van propiciar una reflexió.L´autor els dóna un context i els presenta, finalment, en forma de breus articles que ara s´han recollit i, en alguns casos, reelaborat, per aconseguir un conjunt harmònic en aquest llibre.

Els articles, que poden llegir-se sense seguir un ordre especial, s´agrupen en capítols al voltant de Perspectives històriques i culturalsEspiritualitat en la història, La naturalesa i l´autor, Justícia i societat, Guerres i caceres, D´Abraham a Jesús i Elaboracions teològiques. L´únic requisit és apropar-se a aquest llibre amb serenitat d´ànim, prendre´s el temps d´una pausa i gaudir de les suggeridores idees que l´autor posa a la nostra disposició traient-li suc a la vida.

Xavier Vilella

  • 22 agost 2013
  • Ferran Blasi i Birbe
  • Número 45

Comparteix aquesta entrada