Revista > Número 45

«Jesucrist interessa»

Una iniciativa d'èxit per donar a conèixer Jesús a Internet

Èxit a la xarxa. Això es dedueix del fet que la versió electrònica de l´obra 50 preguntas sobre Jesús, de la qual són autors diversos professors de la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra, es trobi entre els llibres més descarregats de forma gratuïta a Apple Store. Els editors van donar a conèixer que poc abans del dia de Sant Jordi de 2013, –el Dia del Llibre–, aquesta publicació va arribar a les 3,9 milions de descàrregues des que va ser penjada a la web de l´Opus Dei. Després del llibre electrònic, ha vingut un canal a Youtube i una versió en paper prologada pel professor Juan Chapa i editada per Rialp.

Aquest best seller electrònic es basa en el document Jesucrist i l´Església, escrit el 2006. Juan Chapa, degà de Teologia de la Universitat de Navarra i editor de 50 preguntas sobre Jesús, explica com va sorgir aquesta iniciativa. image-c1ea4b402ddca9ebc73ef55c1da5efd8«Va ser amb motiu de la publicació de la novel·la El Codi Da Vinci. És interessant veure que en l´actualitat la gent jove no ha sentit parlar d´aquest llibre. Com era d´esperar, va ser un boom editorial passatger, com tants d´altres. Però, tenint en compte la publicitat i l´enrenou causats, en aquell moment vam creure oportú aclarir algunes de les qüestions sobre Jesús que la novel·la presentava com a fets provats històricament, quan, en realitat, eren deformacions frívoles i irresponsables d´història-ficció, prenent com a coartada alguns descobriments arqueològics. Es va pensar quins punts importants convenia aclarir, i vàrem formular-los en preguntes senzilles contestades breument, en no més d´un foli».

Les diferents qüestions van ser repartides entre alguns professors del Departament de Sagrada Escriptura de la Facultat de Teologia: Francisco Varo, Gonzalo Aranda, Vicente Balaguer, Santiago Ausín, Juan Luís Caballero i Juan Chapa. Preguntes i respostes es van publicar simultàniament en la pàgina web de l´Opus Dei en format pdf sota el títol Jesucristo y la Iglesia i, com a llibre, a l´editorial Rialp.

Amb gairebé 4 milions de descàrregues, el professor Chapa afirma que «m´ha donat molta alegria, tot i que també m´ha sorprès. Fa relativament poc temps, ens havien dit que s´havia arribat als dos milions. Possiblement, la distribució del producte per mitjà d´Apple Store ha estat un factor multiplicador».

Cal reconèixer un notable esforç per donar una resposta des del seu àmbit professional –la teologia–, que fos comprensible per al gran públic. Al mateix temps, també destaca la rapidesa per sortir al pas d´un producte massiu ple d´errors respecte a Crist i l´Església i convertir el que podia ser una desagradable controvèrsia en una oportunitat per evangelitzar.

Fer accessible la veritat

Aquesta iniciativa «posa en evidència –explica el professor Juan Chapa– que la teologia és una ciència que està al cas de les qüestions del seu temps, i que es preocupa de fer arribar els resultats de la recerca actual a camps que image-2c236ae88091d961e7ed9c890634ea04tenen repercussió en la fe i en la vida de les persones». I continua dient que «certament, el que sabem sobre la figura històrica de Jesús i els orígens de l´Església són qüestions que afecten directament l´existència de milions de persones». El repte es troba a fer-ho de forma accessible al gran públic que, en molts casos, no té una base de cultura religiosa i accepta ingènuament les fantasies més increïbles.

Segurament, una part important de l´èxit és que el llibre no està pensat per a especialistes, «sinó per a tota persona –detalla l´editor– que vulgui trobar una resposta concisa des del punt de vista històric a alguns dels interrogants sobre temes que avui dia susciten un especial interès en relació amb Jesús i els orígens cristians. Les respostes són breus i, evidentment, en cadascuna d´elles s´hi podrien dir moltes més coses». Per això, per a aquells que vulguin aprofundir o contextualitzar, s´ofereix al final del llibre una bibliografia selecta.

image-46ab793852cc31ccdfb96f4048f48d1dPreguntat sobre les possibilitats d´evangelitzar a través dels nous mitjans electrònics, el professor Chapa explica que «la quantitat tan elevada de descàrregues mostra que el fenomen de la xarxa i de les noves tecnologies té un abast i unes possibilitats evangelitzadores impressionants. Cap dels professors que treballem en aquest text no hauria pogut sospitar que el que vam escriure fa uns anys pogués arribar a tanta gent».És cert que no hi ha la possibilitat real de saber quanta gent ha llegit aquest document efectivament descarregat, però quan li preguntem per les raons de l´èxit no dubta a respondre que «el sol fet de descarregar-la mostra que la figura de Jesús interessa molt i sempre. D´altra banda, vivim en un món on tot va molt ràpid. La gent no té temps per a res i necessita respostes immediates i clares, fàcils de comprendre i alhora sòlidament argumentades».

I això els autors ho han adaptat als formats electrònic, pdf, com a llibre tradicional i a un canal de Youtube amb 45 vídeos breus (d´uns 3 minuts cada un), que ja acumulen molts milers de visites. Per exemple, la qüestió sobre si Van ser els miracles de Jesús trucs de màgia? ha tingut 19.197 reproduccions i la resposta a Què és el sant Grial? s´ha vist 34.601 vegades.

No obstant això, el professor Chapa es mostra prudent en la utilització dels nous mitjans de comunicació: «no s´ha de buscar la novetat per la novetat –diu–. L´Evangeli és sempre nou. No té necessitat d´adaptar-se als temps». Si que és partidari, però, de fer present Jesucrist «allà on hi ha els interessos dels homes i dones de cada època». I això cal fer-ho amb creativitat, coneixent la sensibilitat i el context cultural de cada moment.

Isidor Ramos Rosell

periodista

 

Podeu consultar 50 preguntas sobre Jesús en els següents formats:

· e-book a itunes.apple.com:

https://itunes.apple.com/cr/book/50-preguntas-sobre-jesus/id635711503?mt=11&ign-mpt=uo%3D2

· vídeos a Youtube

http://www.youtube.com/playlist?list=PL8FB23817703C8767

· versió en pdf

www.unav.edu/documents/11318/1903869/PDF+Jesucristo+y+la+Iglesia.pdf

· versió en llibre

50 preguntas sobre Jesús (3a. ed.)

Juan Chapa (ed.)

176 pàg.

Madrid, 2010

Rialp

  • 22 agost 2013
  • Isidor Ramos Rosell
  • Número 45

Comparteix aquesta entrada