Revista > Número 43

El bisbe Novell. Qui es i què pensa el prelat de Solsona

Noemí Vilaseca: text

Marc Trilla: fotografies


Pagès editors

Lleida, 2011

101 pàgs.

 

Noemí Vilaseca, periodista, és responsable de comunicació i protocol de l´Ajuntament de Solsona; col·labora en diferents mitjans de comunicació i és autora de diferents llibres, especialment sobre història i image-47eecb9dc271ea4a7cf7dae47cbd879bcostums de Solsona.

El llibre sobre el bisbe Novell és un perfil biogràfic del bisbe més jove de Catalunya i d´Espanya. Segons el meu parer, el mèrit de la nostra autora és la diàfana objetivitat amb què escriu aquest perfil, i em recordava el que deia Eugeni d´Ors sobre la pintura de Velázquez: que era com un vidre sobre la realitat. D´aquesta manera, Vilaseca aconsegueix traçar una biografia que transparenta un bisbe i un sacerdot exemplar i força atractiu, sense necessitats de ditirambes.

És impossible assenyalar aquí tot el perfil i tot el que pensa el prelat de Solsona, per això em referiré únicament als aspectes que m´han semblat més remarcables.

En primer lloc, una visió profunda i personal de la seva fe que el du a tenir-la com a ideal suprem i omnicomprensiu de la pròpia vida fins a arribar a poder dir, com Sant Pau, «ja no sóc jo el que viu, sinó Crist el que viu en mi».

També destacaria una evolució existencial cap a una actitud de fermesa en vers la fidelitat al sant Pare i la doctrina de l´Església. Fermesa compatible amb l´estimació, comprensió i diàleg amb tota mena de persones.

Val la pena remarcar, també, la seva acurada dedicació a l´atenció personalitzada dels seus mossens. I el seu apassionat tarannà pastoral, apostòlic i missioner, que fa que sigui un bisbe creatiu, promovent innovadores i encertades iniciatives pastorals. Finalment, la prioritat apostòlica en vers els joves, que són el futur de l´Església, i els nens, per als quals sembla que el bisbe Novell està dotat d´un carisma especial.

El fotògraf Marc Trilla és, en certa manera, coautor del llibre, ja que pràcticament tot el que Noemí Vilaseca escriu ell ho reflecteix mitjançant les seves oportunes i magnífiques fotografies. Però presenta, al meu parer, un inconvenient: la reiteració de la imatge del senyor bisbe d´una manera que pot cridar l´atenció. Penso que el llibre hauria quedat més discret, en aquest sentit, amb unes quantes fotos menys.

Cal assenyalar la qualitat extraordinària de l´edició del llibre per part de Pagès editors, per la qualitat del paper, la cura de la maquetació i, com ja s´ha dit, per les fotografies, que són esplèndides.

Joan Garcia Llobet

  • 22 novembre 2012
  • Noemí Vilaseca
  • Número 43

Comparteix aquesta entrada