Revista > Número 42

De los evangelios a Jesucristo. Los caminos de la razón y del corazón

Joseph Grifone

Ed. Rialp

Madrid, 2011

277 pàgs.

Els evangelis són els textos més estudiats i analitzats de tots els temps. Hom pot pensar que és ben difícil dir-ne quelcom nou i fins i tot interessant. Quina és la nota original d´aquest llibre? Segurament no és tant el seu contingut, image-74cd2bce191cc7ccee39e9e4e1368246com la capacitat de reunir en el mateix text el fruit de l´estudi i del tracte personal amb Jesucrist. Ens ho diu el subtítol amb claredat.

L´autor ha llegit els evangelis, i els ha estudiat, però també els ha meditat, fent oració amb aquests textos que ens mostren la vida del Senyor. Per això, la figura que ens presenta és la d´un Jesús conegut i estimat, un Jesús que vol apropar als lectors i fer-lo estimar. I és que els evangelis s´han escrit amb aquesta finalitat: ens mostren qui és Jesucrist per tal que creiem en Ell i comencem a viure com a fills de Déu.

La font d´inspiració de Grifone és un consell que donava sovint sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, i que és com una síntesi de l´itinerari espiritual que ha de recórrer un cristià: que busquis a Crist. Que trobis a Crist. Que estimis a Crist. Aquestes tres etapes són les que l´autor desenvolupa en el seu llibre, ara traduït del francés.

En primer lloc, buscar Jesucrist es concreta en una explicació de les conclusions a les quals ha arribat la investigació científica sobre Jesús. En aquesta part, les preguntes que l´autor respon són les següents: com coneixem Jesucrist? Quin és el valor històric dels evangelis? Són testimoniatges fidels de la vida de Jesús? Ens en podem fiar? Grifone fa un bon resum de diferents obres d´exegesi, que cita a peu de pàgina.

La segona part es titula El misteri de Crist i descriu qui és Jesucrist des de la fe. Aquí trobem explicades les veritats del Credo sobre el Fill de Déu que es féu home per portar la salvació als seus germans, els homes i dones de tots els temps.

Si la primera i la segona part fan un recorregut guiat per la raó, a la tercera és el cor qui pren el protagonisme. Però el cor entès en sentit bíblic, és a dir, com el centre o nucli de la persona. Aquí Grifone explica que Jesús vol que la seva vida sigui viscuda per cada cristià. En efecte, la vida dels qui han rebut el baptisme, i la força dels altres sagraments, és una vida que es va fent semblant a la de Jesucrist, es va transformant. Qui estima de veritat Crist és qui ha copsat que Crist vol donar-li una nova manera de viure, i s´esforça en viure com Ell.

Estem davant d´un llibre de tipus científic i alhora d´espiritualitat. Es llegeix amb gust. Els lectors coneixeran millor Jesús i trobaran maneres de aprendre a estimar-lo més. D´aquesta manera, podran comprovar com la fe del cristià pensa i estima.

Glòria Heras

 

  • 15 juny 2012
  • Joseph Grifone
  • Número 42

Comparteix aquesta entrada