Revista > Número 42

Matrimoni i família per a una Nova Evangelització 47es Jornades Pastorals de Castelldaura

El president del Consell Pontifici per a la Família a les 47es Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura: La família «evangelitza més amb allò que és que amb les seves obres»

El cardenal Ennio Antonelli, president del Consell Pontifici per a la Família, va inaugurar el 24 de gener les 47 Jornades de Qüestions Pastorals, una trobada que aplegà a Premià de Dalt (Barcelona) prop d´un centenar i mig de sacerdots de les diòcesis amb seu a Catalunya. El tema de les Jornades ha estat: Matrimoni i familia per a una nova evangelització. El cardenal de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, va presentar el ponent i, entre el públic assistent, s´hi trobava l´arquebisbe d´Urgell, Mons. Joan Enric Vives, el bisbe emèrit de Solsona, Mons. Jaume Traserra i el vicari per a Catalunya de la Prelatura de l´Opus Dei, Dr. Antoni Pujals.

Antonelli va fer un repàs als reptes que té plantejats la família en la situació actual de canvi profund, que ha qualificat de «greus i perillosos», tot reivindicant que, enfront d´això, cal correspondre amb «una pastoral renovada». Aquesta renovació, va precisar, cal fer-la «des de la perspectiva de l´Església comunió missionera, delineada pel Concili Vaticà II», amb una «renovació capaç de valorar plenament la família com a agent important per a l´evangelització».

En la seva opinió, «la família cristiana rep, reviu i manifesta al món l´amor de Crist», i «evangelitza d´una forma única i insubstituïble, més amb allò que és que amb les seves obres». En concret, «el seu ésser en Crist s´expressa coherentment en la procreació generosa i responsable, en la cura i en l´educació dels fills, en el treball, en les activitats eclesials, en el servei caritatiu als pobres, en la vida social».

image-738b52061dd6143824a89a9cfecd4f98

Per complir la seva missió, la família cristiana, va afirmar Antonelli, «ha de desenvolupar un camí de conversió permanent a Crist i als germans». En aquest sentit, «en l´actual context cultural i social, impregnat d´individualisme», Antonelli va animar les famílies «a associar-se, no només per raons espirituals i d´apostolat, sinó també per un compromís social i caritatiu».

El primer dia de les Jornades va comptar també amb les intervencions del Dr. Joan Costa, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, qui va oferir unes claus per comprendre la paternitat responsable i amb la del professor d´educació i expert en gènere de la Universitat Internacional de Catalunya, Enric Vidal, que va abordar els aspectes positius i problemàtics de la perspectiva de gènere.

En la jornada del dia 25 de gener, el divulgador i professor de la Universitat de Màlaga Tomás Melendo, va afirmar que «el matrimoni és essencialment una capacitació, quelcom que  transforma, provoca virtut i fa una persona capaç d´estimar una altra persona com a única, i de per vida». En la seva intervenció titulada Per què casar-se, Melendo va comentar: «no hi ha cap altra institució humana com el matrimoni pensada per generar amor». «Cal ensenyar a gaudir de les coses bones i saber transmetre-ho», va concloure.

Altres ponents han estat Virginia Olano, de la Delegació de Pastoral Familiar de l´Arquebisbat de Barcelona, que va comentar experiències sobre mediació i reconciliació conjugal; Javier Vidal-Quadras, secretari general de la International Federation for Family Development, que va descriure els cursos d´Orientació Familiar com una eina per a la felicitat en el matrimoni.

 

Xavier Vilella
periodista

Les ponències de les Jornades estan disponibles a la pàgina web de Temes d´Avui (www.temesdavui.org).

  • 14 juny 2012
  • Xavier Vilella
  • Número 42

Comparteix aquesta entrada