Revista > Número 42

Comunicar a través de rostres, persones i històries

Seminari professional per a portaveus de l´Església

Més de 300 participants de 44 nacions, entre ells mitja dotzena de periodistes catalans, han assistit del 16 al 18 d´abril a la 8a edició del Seminari professional sobre oficines d´informació de l´Església, organitzada per la Facultat de Comunicació de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu, PUSC, (Roma) i que es dirigeix ??a directors de les oficines de comunicació, portaveus, agents pastorals i periodistes.

«En el supermercat d´opcions, típic de la cultura actual, és possible –com ho ensenya el papa Benet XVI– transmetre un anunci fidel, íntegre i, de vegades sofert, sabent que «no proposem un producte comercial, nosaltres som testimonis d´una persona, Crist, en el món actual», va dir l´arquebisbe Claudio Maria Celli, el president del Consell Pontifici per les Comunicacions Socials, que va inaugurar l´encontre. Aquest és el repte que va afrontar el Seminari i del qual destaquem alguns temes i intervencions.

Comunicació veritable i eficaç a través d´històries

Les institucions dependents de l´Església han d´aprendre a fer una «comunicació que, a més de veritable, també sigui eficaç», si volem superar amb èxit la majoria dels obstacles deguts a la falta d´interès, el tancament ideològic, image-fe670843fcc0d6d1206a9fc57110a838els prejudicis, els estereotips i les simplificacions. En aquests termes va intervenir Armando Fumagalli, professor de la Universitat Catòlica del Sagrat Cor de Milà.

Mentre que en la comunicació professional han proliferat «tècniques cada vegada més sofisticades i atractives que tendeixen a centrar-se en l´emoció, en l´activació de l´empatia, en l´elecció de les paraules amb connotacions fortes, en la invenció d´imatges, etc.», per les institucions de Església sovint es posa «tota la confiança en la capacitat de la raó per obrir-se als continguts de la comunicació», però sovint els termes ideals no es corresponen amb les situacions de fet.

Una de les solucions proposades és recórrer al storytelling (narració d´històries), perquè «les històries desencadenen emocions, i el reconeixement de les similituds amb la vida dels oients, provoca l´empatia», explicà el profesor Fumagalli.

Evidentment, «una comunicació a través d´històries no significa convertir la veritat en una mentida, o embellir-la» en el sentit de manipular-la, sinó que significa ser capaç de superar –en molts casos– les barreres de la indiferència, la fredor, del prejudici. De fet, per obrir-nos a la veritat «molt sovint cal que l´emoció, l´empatia, doni lloc a l´interès per la veritat mateixa».

Potenciar la creativitat i l´espontaneïtat

El prof. Jorge Milà, de la PUSC, va oferir una guia a directors de comunicació sobre com posar a disposició del públic bons testimonis a través dels mitjans audiovisuals. Va remarcar que no s´està treballant «amb personatges, sinó amb gent real». Va afirmar que, encara que de vegades pot sonar arriscat, sempre s´ha de tenir confiança «en la seva creativitat, l´espontaneïtat, la llibertat i el dret de posar-se en la primera línia i representar l´Església, tot a costa d´equivocar-se en alguna ocasió».

Comunicar l´acció humanitària de l´Església

D´acord amb el tema principal del seminari, els primers casos d´estudi es van centrar en la comunicació de l´acció humanitària en l´esfera eclesiàstica, amb la presentació de la campanya On Déu plora, un programa setmanal d´Ajuda a l´Església Necessitada dedicada a les àrees on l'Església és perseguida, amb Mark Riedemann; i el programa Pregunti-ho a ells, promogut pel Departament per a la promoció del sosteniment econòmic de l´Església Catòlica italiana, presentat per Marc Calabresi i Domenico Pompili.

Noves oportunitats, nous reptes

Històries de fe i testimonis creïbles són la clau per a una comunicació eficaç en l´Església, aquest podria ser un bon resum de bona part de les sessions d´aquet seminari. També es van obrir noves perspectives, per exemple amb la figura del «gestor de mitjans de comunicació social», que pot representar una nova professió per a aquells que treballen a les oficines de comunicació de les institucions eclesiàstiques. Aspecte, aquest últim, destacat per l´espanyol Gustavo Entrala, fundador i director de l´agència 101.

El cardenal Raymond Burke, prefecte del Tribunal Suprem de la Signatura Apostòlica, va participar en el seminari amb una intervenció sobre «La comunicació i la justícia: quan els casos legals són notícia». En una societat image-1a41216abbf843428c0a55e69da115e2totalment secularitzada, va dir el cardenal, «el sol fet que l´Església proclami el que ella sap que és cert, per exemple pel que fa a la llei moral, és vist com a contrari al bé de la societat o com un motiu d´opressió als altres». Un dels principals reptes que es plantegen els comunicadors institucionals és «conèixer la forma de reflectir realment la naturalesa de l´Església, que des de la seva fundació respon en obediència a la voluntat del Pare, com va ser ensenyat pel seu fundador, Crist», va explicar.

De gran interés va ser una sessió pràctica sobre la importància del llenguatge audiovisual en la comunicació institucional de l´església. Van parlar el president de la Catholic Ràdio Association dels Estats Units, Stephan Gajdosik, i el cineasta alemany Marcus Vetter.

El primer va posar èmfasi en la «sinergia entre els mitjans de comunicació catòlics». Per a Marcus Vetter, la clau «per superar els prejudicis i comunicar la veritat» és una trobada personal amb l´interlocutor. Hem «d´oferir la mà a l´altre en un esperit de germanor i una ment oberta» i així «enderrocar els prejudicis i estereotips allunyats de la realitat».

En el segon taller, es van presentar casos sobre les experiències de CatholicVoices, al Regne Unit, i la campanya Per la confiança de Banca Intesa a Itàlia. La primera iniciativa, presentada per Jack Valero, va néixer el 2006 amb motiu de la visita de Benet XVI a Anglaterra i va continuar a través del temps, a petició de moltes diòcesis. De Polònia a Irlanda, i de Mèxic als Estats Units, Catholic Voices ha ajudat a revitalitzar l´apologètica catòlica a través dels mitjans de comunicació oferint l´ensenyament dels principis bàsics de la comunicació, i especialment presentant el missatge cristià d´una manera positiva, a través d´històries sobre el bé que fa l´Església.

La comunicació positiva és també el que caracteritza el projecte Per a la confiança, presentat per Fabrizio Paschina; es tracta de reflectir la vida quotidiana de la gent enmig de la crisi econòmica. Són pel·lícules curtes que tenen un final feliç i que donen esperança i confiança en el futur.

Un altre projecte de comunicació present al Seminari va ser el VaticanInsider, explicat directament pel seu creador, el director del diari La Stampa de Torí, Mario Calabresi. La iniciativa va néixer «amb la idea de reunir els millors experts de l´Església per a proporcionar una eina d´informació seriosa i lliure de prejudicis, una font d´informació creïble, que avui és consultada a tot el món».

Xavier Vilella

periodista

 

  • 14 juny 2012
  • Xavier Vilella
  • Número 42

Comparteix aquesta entrada