Revista > Número 41

www.news.va Neix l'Església catòlica 2.0

Calia rellevar el director del diari L´Osservatore Romano perquè el director Mario Agnes ja havia complert àmpliament l´edat reglamentària (tenia 75 anys quan al Vaticà la jubilació dels laics és als 65, prolongable fins als image-564d8616a2cf55d2a537ee6b54e7df2c70). Així que el Papa va nomenar el professor Giovanni Maria Vian, amic del cardenal secretari d´Estat, Tarcisio Bertone, i li va dir: «Posi vostè L´Osservatore Romano a l´altura tècnica dels diaris d´avui». Després va demanar a tots els qui treballen en la Cúria Romana que s´esforcessin a manejar i utilitzar les tecnologies d´Internet i les xarxes socials, perquè aquestes eines són bones per difondre l´Evangeli.

A molts els pot sorprendre que Benet XVI, un Papa octogenari, empenyés els seus col·laboradors a utilitzar les tecnologies modernes. Això ho va captar un publicista espanyol, el granadí Gustavo Entrala, director de l´agència de comunicació 101. Entrala que, pel seu treball professional, és un expert en la construcció de xarxes, portals i altres eines interactives del 2.0, va detectar que el Vaticà necessitava un instrument aglutinador dels seus serveis d´informació en lloc de tenir-los dispersos. Va escriure a la Santa Seu i va oferir els serveis de la seva agència, igual que feia amb companyies multinacionals amb les quals treballava i els va oferir l´elaboració d´un projecte.

Uns mesos més tard, va rebre una carta del director de la Sala de Premsa del Vaticà, pare Federico Lombardi, demanant que l´agència 101 impartís un curs de formació als responsables de comunicació de la Santa Seu centrat en les noves tecnologies, les TIC. El seminari es va celebrar el febrer de 2010. De les idees que van sorgir en aquella trobada, en va néixer el projecte de crear un portal multimèdia que reunís els mitjans de comunicació del Vaticà, i que tingués presència a les xarxes socials de Facebook, Youtube, Twitter.

 

Els mitjans de comunicació de la Santa Seu en un portal

A partir d´ara tenir informació de la Santa Seu o dels seus mitjans de comunicació, serà una mica més fàcil. Ràdio Vaticana no estava en les xarxes socials, i L´Osservatore Romano era un diari que només mostrava al públic en obert la seva primera pàgina, ja que les altres eren per als subscriptors. El diari era i és considerat com «la veu del Papa», la qual estava «reservada» als seus subscriptors i a alguns butlletins o publicacions catòliques disperses pel món, però sense que tinguessin la immediatesa del dia o fins i tot de la setmana. Era com una «veu del Papa» que se sentia una mica lluny en el temps, una veu que es diria «llunyana». La veu del Papa es llegia a través de la premsa laica, i en alguns mitjans sovint manipuladors de les seves paraules o almenys descontextualitzades, si no falsejades.

Certament, a través del VIS (Vatican Information Service), amb les seves desenes de milers de subscriptors gratuïts, es podia llegir un resum «autoritzat» de les paraules del Papa. Però era insuficient. ¿Per què no posar llavors els butlletins de la Sala de Premsa i el diari del Vaticà en línia oberta? I com deia Gustavo Entrala, ¿per què no crear un portal en el qual per primera vegada en la història els internautes poguessin compartir els documents i paraules del Papa i la Santa Seu en les xarxes Facebook i Twitter? És el que es planteja qualsevol empresa avui, si vol estar connectada amb el món. A més, els diferents mitjans de comunicació del Vaticà ja no faran cada un la guerra pel seu compte, sinó que s´unificaran criteris i s´evitaran duplicitats.

 

Acceptació d´un projecte revolucionari

Una altra pregunta que van fer a Gustavo Entrala i a Carlos García-Hoz, director executiu de l´agència 101, els responsables del desenvolupament del projecte: ¿Creieu que els monsenyors de la Cúria seran capaços de manejar amb facilitat les noves tecnologies del 2.0? La resposta va ser que si ho han aconseguit moltes empreses i entitats oficials (funcionaris estatals), no haurien de ser els membres de la Cúria Romana d´una altra pasta. Com així va ser. Si la web 2.0 és utilitzada avui per milions de persones, que han sabut adaptar-se a aquesta tecnologia, per què havia de ser diferent al Vaticà?

«Ens hem quedat sorpresos –afirma Gustavo Entrala– perquè qualsevol proposta que fèiem per al nou portal era acceptada, l´aprovaven immediatament i no hem tingut cap problema». Tampoc han tingut cap problema en l´aprenentatge del nou mitjà: «col· laborar amb l´Església catòlica no ha estat diferent de fer-ho amb altres marques internacionals», va afegir Entrala. El problema més important ha estat el de la seguretat, «juntament amb el de la contractació d´un potent ample de banda que suporti milions de visites». Segons Entrala, el portal ha estat dissenyat per a una fàcil navegabilitat. A més, està previst el llançament del portal «amb aplicacions per a smartphones i tablets per als pròxims mesos».

image-d1a860b4deca66e9a288c46031dc0ac6

La filosofia del projecte era molt clara, segons el fundador de l´agència 101. Entrala assegura que l´Església és ja una de les xarxes socials més antigues del món. L´única cosa diferent era el mitjà utilitzat, la tècnica utilitzada. «El món catòlic és molt dinàmic, i la gent no espera saber el que s´ha dit a Roma per actuar. Això va servir per conèixer amb quins marges actua el medi, i amb quins criteris poder actuar».

Traçades les bases i amb els continguts ja a la mà –en realitat, són els mateixos que ja té la Santa Seu–, l´equip de l´agència 101 es va posar en marxa i en uns mesos va acabar el seu projecte. Calia inaugurar amb motiu de la celebració del 60 aniversari de l´ordenació sacerdotal del papa Benet XVI, el 28 de juny, la vigília de la festa dels sants Pere i Pau.

 

Llançament de news.va

Així és com en arribar al dia assenyalat, es va obrir, en les llengües italiana i anglesa. El portal que es va denominar www.news.va, nom molt senzill que indica que aquí hi són les notícies del Vaticà, les notícies multimèdia: les que ofereixen en text (L´Osservatore Romano, el Butlletí de la Sala de Premsa de la Santa Seu, l´agència VIS (Vatican Information Service) i l´Agència Fides), en veu (Ràdio Vaticà) i en imatge: CTV (Centre Televisiu Vaticà) que és el que transmet les imatges procedents del Vaticà en règim d´exclusiva. El portal permet connectar la veu de Ràdio Vaticà i rebre el senyal de CTV, encara que aquí cal pagar els drets.

El dia 28 de juny de 2011, el portal va iniciar el seu camí, amb la promesa que per a la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut a Madrid (JMJ) hi hauria ja versió en castellà, atès que gairebé la meitat de la població del món catòlic té l´espanyol com a llengua materna. Efectivament, la JMJ va ser el moment escollit per a la incorporació de l´espanyol al portal.

Va ser el papa Benet XVI qui va inaugurar el portal www.news.va enviant el primer Twiter que deia: «Estimats amics, acabo de llançar News.va. Lloat sigui Nostre Senyor Jesucrist! Amb les meves oracions i benediccions: Benedictus XVI». Recordava el moment en què un altre papa, aquesta vegada Pius XI, va inaugurar el 1931 (80 anys enrere) Ràdio Vaticà precedida d´un llenguatge en morse. El twiter del Papa va tenir en poques setmanes molts milers de seguidors.

El portal www.news.va va ser presentat a la Sala de Premsa del Vaticà el 28 de juny en una roda de premsa dirigida pel president del Pontifici Consell per les Comunicacions Socials, monsenyor Claudio Celli, que va dir que «amb aquest portal, la Santa Seu s´obre i es fa present d´una manera moderna en el món de la comunicació».

Per la seva banda, el director de L´Osservatore Romano, professor Giovanni Maria Vian, va manifestar que el nou portal «permet reforçar la col·laboració entre els diferents mitjans de comunicació social de la Santa Seu», però va aclarir que «no es tracta d´un mitjà de comunicació nou».

En la mateixa roda de premsa, el president de l´agència 101 i creador del portal, Gustavo Entrala va dir: «Neix l´Església catòlica 2.0», perquè «és el cor de les notícies de l´Església catòlica, perquè reuneix oxigen procedent de diversos llocs, de totes les fonts» i, a més, perquè «permet compartir els continguts de l´Església des de qualsevol part del món. Es podran veure cerimònies en viu, es podràn descarregar notes de premsa, textos, fotografies i vídeos».

La informació del portal s´actualitza tres vegades al dia, per part del nord-americà Thaddeus Jones i el seu equip de col·laboradors, amb la finalitat que els que visitin el portal www.news.va tinguin informació actualitzada del que passa a l´estat més petit del món, l´Estat Ciutat del Vaticà.

Salvador Aragonés

Periodista

Professor de Ciències de Comunicació a la UIC

  • 24 febrer 2012
  • Salvador Aragonés Vidal
  • Número 41

Comparteix aquesta entrada