Revista > Número 41

Un home que sabia perdonar

Francesc Faus

Ed. Associació d´Amics del camí de Pallarols a Andorra

2011

Pàg. 110

 

Aquest petit llibre ha estat traduït de l´original brasiler O homem que sabia perdoar, tot i que el seu autor és català. És el poeta, escriptor i sacerdot Francesc Faus, brasiler de cor, ja que des de l´any 1961 viu al Brasil. Fou precisament el fundador de l´Opus Dei –sobre el qual versa el llibre– qui li proposà anar al país sud-americà a treballar sacerdotalment en diverses tasques apostòliques. Havent arrelat plenament en aquella gran nació, l´autor ha publicat moltes obres i articles literaris i religiosos, en especial. Un d´ells és aquesta obreta menor –però també una joia– sobre el perdó en la vida de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer.

Els editors –l´Associació d´Amics del camí de Pallarols a Andorra–, seguint el tema «Llibertat, convivència i perdó durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939)», desenvolupat a la Seu d´Urgell durant la IV Jornada de Camins de Llibertat, han volgut publicar aquest llibre del Dr. Faus Pascuchi, nascut l´any 1935, llicenciat en Dret Civil i doctor en Dret Canònic. En el pròleg ens diuen que volen «exposar de manera eloqüent aquests principis: els de la llibertat i el perdó». Es tracta d´un recull d´anècdotes i experiències ben trobades sobre el perdó al llarg de la vida de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer».

Aquest recull s´agrupa cronològicament en tres etapes: abans, durant i després de la Guerra Civil a Espanya i en altres països, en les quals el sant esmentat patí tota mena de calúmnies, persecucions físiques i morals, adversitats, incomprensions i mentides. Naturalment, en cada cas explica amb detall les seves reaccions, com va saber sempre perdonar, comprendre i disculpar, ensenyant als altres a fer el mateix davant adversitats i contradiccions de semblant gènere.

En poques paraules, el llibre ens mostra perfectament allò que sant Josepmaria digué tantes vegades: «Jo no he necessitat aprendre a perdonar, perquè Déu m´ha ensenyat a estimar».

L´obra es divideix en tres parts –«El perdó en un clima d´odi»; «El perdó en temps de guerra»; i «El perdó en temps de pau»– i conté tres annexos: a) l´un sobre la vida i el missatge de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer; b) el següent, les paraules del Papa Joan Pau II en la canonització del sant; i c) el tercer, les paraules d´una homilia i un article de l´aleshores cardenal Joseph Ratzinger (ara Benet XVI). Acaba el llibre amb un elenc d´obres biogràfiques de sant Josepmaria.

Aquestes 110 pàgines es llegeixen amb gust i fàcilment. Són històries viscudes per diversos protagonistes durant la vida del sant. En totes hi floreix sempre de nou el sentit del profund sentiment de perdó que tenia per donar-lo generosament als altres, sense guardar cap ressentiment. Es tracta d´una bona lliçó per a tothom, a qui ens costa tant perdonar i oblidar. 

Josep Vall i Mundó

  • 28 febrer 2012
  • Francesc Faus
  • Número 41

Comparteix aquesta entrada