Revista > Número 41

Persona y acción

Karol Wojtyla

Edició i pròleg de Juan Manuel Burgos.

Traducció del polonès de Rafael Mora

 

Palabra

Madrid, 2011

430 pàg.

 

Es tracta de l´obra filosòfica més important de Karol Wojtyla, que va arribar a ser Papa amb el nom de Joan Pau II, i que va ser publicada per primera vegada el 1969 i, com es pot imaginar, no és la primera traducció d´aquesta obra al image-6972db0984865b329a23a2035ed25edecastellà. La BAC la va publicar el 1982. Però aquesta edició té dues importants novetats que, al meu entendre, justifiquen aquesta nota. La primera és que aporta una traducció directa del text original polonès de la tercera i definitiva edició de 1994 i, la segona, és que compta amb un elaborat pròleg de Juan Manuel Burgos, un dels grans especialistes en el pensament filosòfic de Karol Wojtyla. Aquest pròleg ajuda a comprendre l´obra, en si mateixa força complexa i d´àrdua lectura. S´hi analitza l´itinerari intel·lectual de Wojtyla, el seu projecte de Persona i acció, orientat a refundar l´antropologia filosòfica, la metodologia utilitzada i, finalment, l´estructura i continguts de l´obra.

Persona i acció cal situar-lo dins del corrent del personalisme realista, amb una notable dosi d´innovació. Aquest treball, com altres del mateix autor, deu molt al mètode fenomenològic en què Wojtyla va aprofundir amb la seva tesi de filosofia sobre Max Scheler i la seva Ètica material dels valors, que Wojtyla analitza preguntant per la possibilitat d´utilitzar-la per desenvolupar la teologia moral cristiana. La seva conclusió va ser negativa, però el seu aprenentatge positiu. El coneixement del mètode fenomenològic li va permetre avançar cap a valuoses investigacions de filosofia antropològica i ètica. Aquesta obra és una expressiva mostra dels èxits assolits. A diferència d´altres autors fenomenològics que van adoptar una posició immanentista, Wojtyla és consistent amb el realisme propi de la metafísica de sant Tomàs d´Aquino, però amb un enfocament molt modern.

Si, com molts pensen, l´antropologia és clau en l´actual debat cultural, Persona i acció és una valuosa contribució, i el seu estudi detallat una ajuda significativa per comprendre millor l´ésser humà i el seu dinamisme expressat en l´acció.

Domènec Melé

  • 28 febrer 2012
  • Karol Wojtyla
  • Número 41

Comparteix aquesta entrada