Revista > Número 41

Aprendiendo a vivir: el descanso

Fernando Sarráis

EUNSA

Colección Persona & Cultura

Pamplona 2011

134 pàg.

La col·lecció Persona y Cultura, dirigida per Tomàs Trigo i Enrique Molina, de l´editorial EUNSA, reuneix més de 100 experts de 15 universitats i centres educatius d´Espanya i Itàlia. Es tracta d´una sèrie de llibres interdisciplinaris, image-1690ef1d21e6ca69f7ba0c719fc83973breus, clars, senzills i amb un preu assequible, sobre els temes més debatuts en l´actualitat relacionats amb la família, la religió, els valors... temes d´interès permanent i semblances de grans personatges de la història.

Entre les seves primeres publicacions, hi trobem títols tan suggerents com John Henry Newman. Una semblanza, del teòleg José Morales; Aprendiendo a vivir: el descanso, del psiquiatre Fernando Sarráis; La vida del no nacido: el aborto y la dignidad de la mujer, del metge i teòleg José María Pardo, i ¿Qué es la objeción de conciencia?,del farmacèutic i expert en Bioètica José López Guzmán.

El propòsit principal de Aprendiendo a vivir: el descanso, de Fernando Sarráis, llegim a la introducció, «és ensenyar a prevenir el cansament d´origen psíquic (afectiu i intel·lectual), especialment el que es va acumulant a poc a poc, durant molt de temps, i es converteix en crònic (...) Hi ha moltes persones que posen la seva atenció en el que han de fer en el món exterior: treball, família, amics, i procuren fer-ho molt bé, de manera oportuna i agradant a tothom. No obstant això, amb prou feines paren atenció al seu món interior, a les seves necessitats psicològiques i espirituals. Aquestes persones saben cuidar bé als altres, però no saben tenir cura de si mateixes.»

Quines manifestacions afectives acompanyen el cansament? Quines són les característiques del cansament psíquic? Quines activitats ens ajuden a descansar? Com millorar la qualitat del son? Com aconseguir un equilibri psicològic que previngui l´esgotament? Com evitar les preocupacions? Quina relació té el descans amb la felicitat?

A través de les seves pàgines, «un text més preventiu que curatiu», el doctor Sarráis ens ofereix consells pràctics per prevenir el cansament físic i psíquic i per evitar «l´esgotament i els cansaments crònics, que dificulten viure una vida feliç i fer feliços les persones estimades, que és més important que totes les possessions materials.»

En els seus raonaments, es repeteixen, com la tornada d´una cançó, algunes idees:

· Que el cansament psíquic crònic està relacionat amb la manera de viure,

· Que produeix emocions negatives (por, ansietat, preocupació, tristesa, pressa) i

· Que el descans depèn de la realització d´algunes activitats que promouen emocions positives i neutralitzen així les negatives.

Entre les activitats positives, el Dr. Sarráis proposa l´exercici físic per oblidar o distreure les preocupacions i ocupacions; distreure amb activitats lúdiques (lectura, cinema, música, jocs, viatges i excursions ...); gaudir de la família i els amics, fomentar el riure i el bon humor, la pregària i les activitats religioses, etc.

Remedios Falaguera

  • 28 febrer 2012
  • Fernando Sarráis
  • Número 41

Comparteix aquesta entrada