Revista > Número 41

Ars celebrandi: Jornades de Litúrgia 2011 a Barcelona

Del 25 al 28 d´octubre, tingueren lloc a Barcelona les Jornades Nacionals de Litúrgia, organitzades per la Comissió Episcopal de Litúrgia de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), la qual està presidida pel cardenal-arquebisbe Lluís Martínez Sistach. Les Jornades varen celebrar-se al Seminari Conciliar de Barcelona amb el lema Ars celebrandi, i remarcaren la importància de l´art de la celebració per a una bona participació en les celebracions litúrgiques.

Es van succeir diverses ponències i comunicacions en les quals intervingueren, entre d´altres, el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, el P. Matías Augé, consultor de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments i el Dr. Jaume González Padrós, director de l´Institut Superior de Litúrgia de Barcelona.

image-f90d3280c65c0182aa45460120194bea

Els participants a les Jornades visitaren la basílica de la Sagrada Família el dijous dia 27 d´octubre, a la tarda, i celebraren les vespres i l´Eucaristia a la cripta de la mateixa basílica.

La Comissió Episcopal de Litúrgia de la CEE, animà tothom, consagrats i laics, a participar-hi, per tal d´aprofundir sobre l´esperit de la Litúrgia i rebre una formació adequada. Hi varen assistir més de 200 participants, amb la presència dels bisbes que formen part de l´esmentada Comissió: Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic; Mons. Mario Iceta, bisbe de Bilbao; Mons. Julián López, bisbe de Lleó; Mons. Jesús Murgui, bisbe de Mallorca; Mons. Carmelo Borobia, bisbe auxiliar emèrit de Toledo i Mons. Pere Tena, bisbe auxiliar emèrit de Barcelona.

La salutació als participants i presentació de les Jornades, a càrrec del cardenal Lluís Martínez Sistach, va tenir lloc el dia 25. La ponència La relación entre Ars celebrandi y ars participandi a càrrec del P. Matías Augé, consultor de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, va cloure la part acadèmica del primer dia.

Altres intervencions destacades foren: el dia 26, la presentada per Mn. Joan Obach, rector de la Parròquia de Sant Oleguer, de Barcelona, sota el títol: Unidad intrínseca entre la liturgia de la Palabra y la liturgia Eucarística y la comunicació: Participación y ministerio sacerdotal, a càrrec de Mn. Aurelio García, delegat diocesà de Litúrgia de Valladolid. La jornada es va completar amb la ponència Catequesis mistagógica necesaria para la participación en el misterio, a càrrec de Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona i la comunicació Ejemplaridad de la liturgia episcopal, a càrrec del Dr. Jaume González Padrós, director de l´Institut Superior de Litúrgia de Barcelona.

El dijous 27, va intervenir el cardenal Lluís Martínez Sistach, president de la Comissió Episcopal de Litúrgia, amb la ponència El arte al servicio del ars celebrandi: el Templo de la Sagrada Familia, i es va presentar la comunicació Predicación y homilía, a càrrec de Mn. Arcángel Moreno, delegat diocesà de Litúrgia de Ciudad Real.

La cloenda, el divendres 28, va anar a càrrec del P. Luis Fernando Álvarez, director del Centre d´Estudis Teològics de Sevilla, que va intervenir amb la ponència La actuosa participatio: condiciones personales para una participación activa, i la comunicació El canto litúrgico en consonancia con lo que se celebra, a càrrec de Mn. Antonio Alcalde, del Departament de Música del Secretariat de la C.E.L.

Xavier Vilella

Periodista 

  • 25 febrer 2012
  • Xavier Vilella
  • Número 41

Comparteix aquesta entrada