Revista > Número 40

Manuel García Morente: Vida y pensamiento de un filósofo

José María Montiu de Nuix                       

Edicep

València, 2010

428 pàg.

 

El Dr. Jaume Traserra, bisbe emèrit de Solsona, en el pròleg fa una profunda valoració d´aquesta obra. El llibre presenta el tríptic de la vida de Manuel García Morente. A la primera part s´explica el camí de qui des de molt jove ha abandonat image-4769236c9959d2b806d3d4d54b23da77tota religió. A la segona part, Manuel García Morente arriba a pensar en Déu i es converteix al cristianisme. Poc temps després arriba a tenir una vivència especial de Crist, el Fet extraordinari. Aquesta experiència de tipus molt místic canviarà tota la seva vida. La tercera part tracta de la vida del convertit i el canvi de mentalitat que experimenta.

El llibre té una evident actualitat i interès, tant per als estudiosos de filosofia i teologia com per als interessats en la història de les conversions. El jove Manuel vivia apartat de la religió d´una manera aparentment irremeiable. Però tenia alguns valors i uns bons sentiments. Passada ja l´edat de cinquanta anys, arribarà a descobrir que Crist és Déu i aleshores es llançarà, amb un gran foc al cor, cap a la veritat i arribarà a estar bojament enamorat de Crist.

Morente, bon pensador i comunicador, al llarg del tríptic de l´apassionant aventura de la seva vida, veu néixer els grans interrogants i les successives respostes, tot això viscut amb intensitat afectiva i existencial. El cor de Manuel batega fortament, ja inquiet mentre no troba la veritat, ja amb un gran goig en trobar-la i obtenir una gran convicció. Les preguntes es van succeint amb força: té sentit la meva vida? Sóc persona? Com és l´home ideal o realitzat? He de viure una llibertat autosuficient o he de deixar lloc a Déu? Quina és la veritat? Quins valors cal viure? Té sentit la meva vida? Existeix Déu? Com és Déu? Crist és Déu? Existeix la Providència divina? Etc.

L´intel·lectual García Morente, un dels filòsofs més representatius del primer terç del segle XX, és també un dels grans conversos al catolicisme, junt amb santa Edith Stein (Alemanya), el beat Newman (Anglaterra), Maritain (França)... En definitiva, per als catòlics, la conversió de Morente ha estat com una gran festa. Qui sap si amb el pas del temps veurem introduïda la seva causa de beatificació i de canonització? El llibre del Dr. Montiu és una seriosa investigació filosòfica, feta amb motiu de la tesi doctoral, presentada a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i dirigida pel Dr. Eudald Forment Giralt. El rigor i la qualitat d´aquesta investigació queden acreditats per l'obtenció del Premi Extraordinari de doctorat que li ha atorgat l´esmentada Facultat.

La nostra enhorabona al Dr. Montiu, que en diverses ocasions ha col·laborat en Temes d´avui, per aquesta obra que ens mostra un Morente que va passar del pensament laic a ser un fervorós sacerdot catòlic, seguidor de sant Tomàs d´Aquino i que no va menystenir allò que havia trobat de bo en autors moderns..

Cal esmentar també la publicació d´una important versió inèdita d´un text de Morente, continguda a l´annex 1.

Manuel Mallol

  • 13 setembre 2011
  • José María Montiu de Nuix
  • Número 40

Comparteix aquesta entrada