Revista > Número 39

10è aniversari d'E-Cristians

Iniciativa per potenciar la presència dels cristians en la vida pública

E-Cristians ha complert 10 anys treballant per la presència dels cristians en la vida pública i ho va celebrar oficialment el passat 25 de febrer. En ocasió d´aquest aniversari, Josep Miró i Ardèvol, el seu president, va afirmar que iniciatives com image-7d79278c522daf157bf08b42e9e889ddaquesta, que promou la presència cristiana en la vida pública, són necessàries, especialment en un moment en què «la intromissió dels poders públics en la vida privada, a les llars, en la formació dels nostres fills, és més poderosa que mai».

Entre les 500 persones que van acudir als actes de celebració, destacaren algunes personalitats com Josep Antoni Duran i Lleida, president d´Unió Democràtica de Catalunya i president del grup de CiU al Congrés; Alberto Fernández Díaz, president del grup popular a l´ajuntament de Barcelona; Salvador Jorba, delegat del Govern a Barcelona, i diputats i regidors de diversa significació política. També hi va ser present el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Dr. Lluís Martínez Sistach, així com l´arquebisbe de la Seu d´Urgell, Mons. Joan Enric Vives; el bisbe de Terrassa, Mons. Josep Àngel Saiz; i Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona i responsable de Pastoral dels Laics de la Tarraconense.

 

Felicitacions

A l´acte es va llegir la felicitació del president de la Generalitat, Artur Mas, que entre altres coses va afirmar que «valoro molt el que és l´objecte principal que us uneix: la voluntat de fer present el missatge cristià en la vida pública. Una societat democràtica ha de tenir aquesta presència, encara que només fos com a aportació històrica i cultural». El president de la Generalitat va agrair la feina que realitza l´associació «tant per la proposta com per la crítica», i va demanar al col·lectiu d´E-Cristians «que visqueu les quatre 'c´ en què vaig intentar resumir la trajectòria del bisbe Joan Carrera quan ens va deixar: concòrdia, compromís, cristianisme i Catalunya».

Josep Miró, president d´E-Cristians, va recordar que l´associació va néixer «com a constatació d´una carència: la presència cristiana en la vida publica. Una presència, com diu Benet XVI referint-se als polítics, coherent amb la fe, amb discerniment cultural, voluntat de servir, exigència moral i tècnica». Va afirmar que «no té un contingut propi i no és cap escola de vida espiritual. [...] El nostre contingut és el de la Doctrina Social de l´Església, en nosaltres conflueixen cristians de parròquia, de moviments, i organitzacions units pel nostre únic objectiu: traduir la DSE en acció concreta i transformadora. I avui això és més necessari que mai».

En les seves paraules, Miró recordà que no n´hi ha prou amb voler ser bons professionals o membres d´una família. Cal incidir «en l´acció de govern, en les lleis, en els partits polítics, en els resultats electorals, en el món associatiu, en els mitjans de comunicació, en la generació de cultura. Si tots aquests recipients els deixem buits, altres els omplen». Sentencià que «aquesta és la raó que existeixi E-Cristians».

«La nostra societat no està al caire de l´abisme –va concloure–. De cap manera. La nostra societat està en caiguda lliure. I continuarà així si no aconsegueix una potent presència i proposta cristiana en la vida pública, que inspiri les polítiques públiques, que generi un fort projecte cultural. I això és així no perquè les nostres fonts d´inspiració siguin cristianes, sinó perquè en ser-ho es fonamenten en la capacitat humana de raonar d´acord amb la llei natural.»

 a

Felicitació de Benet XVI

El Papa Benet va enviar un missatge de felicitació a E-Cristians, a través del secretari vaticà Tarcisio Bertone, que va llegir l´exsenadora socialista i fundadora del PSC Mercedes Aroz.El pontífex, a través del cardenal, saludava en el seu missatge el fundador d´E-Cristians, Josep Miró i Ardèvol, i les diverses organitzacions i membres que convergeixen en aquesta associació.«Demano al Senyor que els ajudi en el seu compromís cristià que ha de fundar-se sempre en una vida de fe profundament arrelada en el cor», deia el text.

a

E-Cristians: promoure la presència cristiana en la vida pública

E- Cristians «va néixer per promoure la presència de la concepció cristiana en la vida pública, perquè una societat democràtica no pot prescindir d´una proposta tan nombrosa i arrelada amb el que el mateix país ha estat i és. I fer-ho des del sentit de pertinença a l´Església. En un temps de lligams febles, el compromís és fort malgrat ser una associació civil. Es tracta de raonar públicament que la consciència religiosa cristiana construïda sobre la llibertat personal és un bé necessari per al model de societat i sistema de vida. Els pressupòsits prepolítics del cristianisme formen part inseparable dels fonaments sobre els quals descansen els drets humans, l´estat democràtic. Ignorar aquesta realitat no perjudica tant el cristianisme com tota la societat i les seves institucions.»

«L´aportació d´E-Cristians en temps de crisi –quan imperen les contradiccions, aflora la desorientació i es fa evident la injustícia–, pot ser decisiva si sabem traduir la concepció antropològica i social cristiana en propostes, i mitjans per realitzar-les, vàlides per a tothom, no per raó del seu origen cristià, sinó per la seva excel·lència».

 a

Vitalitat social i mediàtica

En aquests 10 anys, entre moltes accions jurídiques, de comunicació i de formació, l´associació ha image-019335f7a6baadaa8b9880c3fb1fda66sostingut o promogut accions com ara el Pacte per la dignitat i la vida, el suport a la visita de Benet XVI a Barcelona amb motiu de la dedicació de la Sagrada Família, accions a favor de la vida (manifestacions, denúncia de les il·legalitats de les clíniques avortistes del Dr. Morín i d´altres empresaris del sector), edita el diari digital www.forumliberta.com amb més de 130.000 lectors mensuals; va recollir 12.000 signatures demanant la retirada de les màquines de preservatius als col·legis; més de 30 ajuntaments han dedicat un carrer o plaça a Joan Pau II, secundant una iniciativa en aquest sentit. Ha organitzat grans concentracions a l´antic Palau d´Esports de Barcelona i al Palau de Congressos de Barcelona, on es van reunir milers de persones per afirmar els valors de la vida, la família i la justícia social; ha realitzat repartiments massius de propaganda en diverses poblacions en defensa del respecte a la religió i als drets dels pares: Reus, Badajoz, Girona, Figueres.

Xavier Vilella

periodista

  • 03 juny 2011
  • Xavier Vilella
  • Número 39

Comparteix aquesta entrada