Revista > Número 39

Mons. Sanz: «Mirem el passat amb gratitud, el futur amb esperança i el present amb passió»

Les 46es Jornades de Qüestions Pastorals se centraren en les relacions entre la fe i la cultura actual

Prop de 150 capellans dels diferents bisbats de Catalunya han participat en les 46es Jornades de Qüestions Pastorals, que s´han celebrat els dies 25 i 26 de gener de 2011 a Castelldaura (Premià de Mar). La trobada ha comptat amb un panel interdisciplinari d´experts per abordar les relacions de la fe cristiana amb la política, els mitjans de comunicació, la psiquiatria, la raó i la cultura. L´arquebisbe d´Oviedo va pronunciar la conferència de clausura.

image-fedb741f5546ac8d5542d89219c22672

Les Jornades, que duien per títol Secularisme i cultura de la fe, han analitzat les relacions de l´Església amb el món secularitzat.En la conferència de clausura, l´arquebisbe d´Oviedo Mons. Jesús Sanz ha animat a rebutjar «la nostàlgia de temps passats», la «tristesa dels temps presents» i «la desesperança dels temps futurs», que ha definit com a «temptacions a evitar» per al cristià d´avui.

Mons. Sanz va descriure la situació actual com la d´una «societat que s´ha secularitzat» i que, més encara, «segueix el seu procés de secularització més o menys dissenyat per interessos polítics, culturals, econòmics i mediàtics, que continua empenyent cap al nihilisme i el relativisme allò que ha estat i és el cristianisme en la cultura contemporània». Davant aquesta situació, l´arquebisbe va animar a adoptar «l´única actitud possible des d´una perspectiva cristiana», que és mirar «el passat amb gratitud, el futur amb esperança i el present amb passió».

Durant el segon dia de les jornades, també hi van intervenir el Dr. Ignasi Fuster, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, i el professor Jaime Nubiola, de la Universitat de Navarra. Fuster va defensar «una raó que begui amb naturalitat de la Paraula revelada, mostrant amb vehemència la racionalitat que trobem en ella». Per la seva banda, Nubiola va animar els presents a tenir «un amor profund a la llibertat, i per tant, al pluralisme legítim en la societat civil i, per descomptat, al pluralisme dins de l´Església».

 

 

Política i religió: opcions concretes i principis generals

En la primera conferència de les Jornades, dimarts 25 de gener, Mons. Ángel Rodríguez Luño, degà de Teologia de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu i consultor de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, va analitzar les relacions entre fe i política, seguint el fil dels ensenyaments de sant Josepmaria sobre aquestes qüestions. En la seva opinió, «identificar plenament la vida cristiana amb una concreta síntesi cultural o bé amb un determinat projecte polític, per molt bo que fos, seria quelcom en si mateix aliè a la veritat ensenyada per Crist, i tard o d´hora causaria un gran mal a l´Església i les ànimes». En aquest sentit, el magisteri de la Jerarquia en la política «es refereix a principis dogmàtics i morals, i a fets o projectes que hi entren clarament en contradicció, però no s´estén –tret d´alguna circumstància de gravetat excepcional– a l´elecció d´una opció política determinada si n´hi ha diverses que són perfectament compatibles amb la consciència cristiana».

image-adacd5abcbd6d085d91f5a45b4e8ed21

Per la seva banda, la periodista de La Vanguardia María Paz López va reflexionar sobre el comportament dels mitjans de comunicació davant el fet religiós, abordant polèmiques recents d´opinió pública, com la crisi dels abusos a menors. En la seva opinió, l´Església necessita millorar la seva política de comunicació, perquè «la falta de transparència dificulta la seva capacitat per subministrar històries positives a la premsa». També el primer dia, el psiquiatre Joan de Dou va abordar les relacions entre «Fe i personalitat». Les ponències de les Jornades s'han publicat a la pàgina web de Temes d´Avui: www.temesdavui.org.

Xavier Vilella

periodista

  • 08 juny 2011
  • Xavier Vilella
  • Número 39

Comparteix aquesta entrada