I Congrés Internacional d'Ideologia de Gènere
Es va celebrar a la Universitat de Navarra del 9 a l´11 de febrer
El Projecte d´Investigació Internacional «Igualtat i Gènere» de la Universitat de Navarra va ser el marc per organitzar el I Congrés Internacional d'Ideologia de Gènere, entre els dies 9 a 11 de febrer. En un context acadèmic, internacional i interdisciplinari, el congrés ha tingut com a objectiu «reflexionar sobre aspectes històrics, filosòfics, antropològics, jurídics, científics, psicològics, etc., del pensament de gènere, avaluant els seus èxits i les seves insuficiències», va assenyalar la professora Ángela Aparisi, presidenta del comitè organitzador.
Es tracta d´una ideologia «enclavada en el discurs antropològic, social, polític i legal contemporani», que no es pot considerar un fenomen aïllat, sinó un procés revolucionari cultural global, amb un nou vocabulari, noves normes, nous valors, nous mètodes educatius... que porta a una nova ètica, una nova societat, difonent «un concepte d´identitat sexual, no com una condició natural amb què naixem, sinó com una cosa que construeix l´individu. Aquesta identitat sexual dependria únicament de les inclinacions i desitjos personals, que podrien permetre de triar a quin sexe pertany una persona i, fins i tot, passar-se d´un sexe a un altre».
Aquesta ideologia està a la base dels greus atacs contra la dignitat de la persona, la família, el matrimoni, l´educació dels fills i el dret a la vidaque pateix la nostra societat. La ideologia de gènere està impulsada a escala internacional per grups de pressió que la inclouen –per exemple, amb la denominació «perspectiva de gènere»– en documents i projectes de les Nacions Unides i altres organismes supranacionals, així com en nombrosos discursos polítics i socials contemporanis, amb la intenció de reinterpretar els drets humans adequant-los a unes pretensions basades en l´espontaneïtat i les apetències sexuals de l´home.
En aquest context, i amb la participació de més de 220 persones de 14 països (com Itàlia, Alemanya, Àustria, Holanda, els Estats Units, França, Mèxic, etc.), es van considerar «els pressupòsits, fonaments i conseqüències socials, polítiques i jurídiques de la ideologia de gènere», així com altres propostes més realistes de la noció de gènere, «que responen a una antropologia més respectuosa envers l´ésser humà, home i dona».
Per a això, es va comptar amb la presència d´experts com Bradley W. Miller, de la University of Western Ontario; Francesco D´Agostino, de la Universitat Tor Vergata; Natalia López Moratalla, de la Universitat de Navarra; Marguerite Peeters, directora de l´Institute for Intercultural Dialogue Dynamics (Bèlgica); José L. Requero Ibáñez, magistrat del Contenciós Administratiu de l´Audiència Nacional; Giullia di Nicola i Attilio Danese de la Universitat de Chieti (Itàlia), entre d´altres.Al llarg dels tres dies es van tractar qüestions com els models de relació que existeixen entre sexe i gènere i les seves implicacions jurídiques, filosòfiques i socials; què afegeix l´expressió «gènere» enfront del mot tradicional «sexe», quines conseqüències ha tingut el pensament de gènere en la societat, i quina ha estat la seva contribució en la consecució d´una igualtat real entre home i dona. Així com el model de la coresponsabilitat home-dona, com la via adequada per fer compatible la igualtat de drets amb la diferència.
També es van presentar 55 comunicacions sobre temes tan variats com «els drets Humans i la dona», «les mesures de protecció integral contra la violència de gènere», «homes i dones avui: cooperació o conflicte?», «la ideologia de gènere en l´educació», o la «conciliació de la vida familiar i laboral».
Remedios Falaguera
periodista