Revista > Número 39

Revaloria.org: Valors cristians al 2.0

La Web 2.0 ha estat l´eina que ha fet realitat Revaloria.org. Des de la seva creació el 2009, el nombre d´usuaris ha anat en image-fc0da7758e886cdf7f6c32c9d48cc281augment. En el dia d´avui, Revaloria.org compta amb 6 milions d´entrades mensuals i 44.000 subscriptors al seu butlletí. El seu promotor, Antonio González, ens presenta aquesta iniciativa.

Començaré l´article amb cinc històries personals, per entendre què és Revaloria

· Fa unes quantes setmanes em va arribar des d´Hermosillo (Mèxic) un e-mail que deia: «M´ha servit molt la vostra pàgina, et puc dir que llegint-la em vaig adonar de la meva vocació i avui dia estic contentíssim... Moltíssimes gràcies».

·  Poc abans me n´havia arribat un altre: «Les pàgines de Revaloria em van ajudar moltíssim en moments de dubte. Fa un mes i mig m´he entregat a Déu aquí, a Costa Rica».

· Una noia guatemalenca va demanar informació a les pàgines de Revaloria perquè necessitava informació sobre l´Església, per a un treball del col·legi, i va acabar confessant-se amb un sacerdot catòlic.

· Avui dia, el 2011, quan una noia pensa que pot tenir vocació de monja, no ho pregunta a la seva família o als seus amics, sinó que escriu a Google: «fer-me monja», o «ser monja», o «com fer-me monja», o «com fer-se monja». Amb aquestes quatre recerques a Google, la primera pàgina que surt és un blog de Revaloria. Per aquest motiu, el 2010 hem respost a més de 250 noies amb inquietuds vocacionals, que van escriure a aquest blog.

· Quan una noia vol avortar, busca a Google «preu avortament» o «avortament barat». Com que una web de Revaloria apareix la primera en aquestes dues recerques, el 2010 hem salvat quatre vides de l´avortament: quatre noies que avortarien i han estat ateses per les tres professionals que treballen en aquesta web. Aquest mateix matí hem salvat una altra noia de l´avortament: la primera del 2011. Aquests casos se solen donar per pressions del xicot o de la mare de la noia.

* * * * *

La web 2.0: interactivos

El terme 2.0 o, d´una manera més completa, Web 2.0 i també «xarxa social», és un terme ja familiar a moltes persones, encara que és relativament nou. Va ser encunyat el 2004 per referir-se a una segona generació en la història del desenvolupament de tecnologia Web. Es basa en comunitats d´usuaris i una gamma especial de serveis que fomenten la col·laboració i l´intercanvi àgil d´informació entre els usuaris d´una comunitat virtual o xarxa social. En l´eina 2.0 s´inclouen blogs (llocs web periòdicament actualitzats que recopilen cronològicament textos o articles d´un o diversos autors) wikis (llocs web les pàgines del qual poden ser editades per voluntaris) o folcsonomies (diversos usuaris comparteixen classificacions).

–––––––––––––––––––

Què és Revaloria?

Revaloria és això que has llegit: històries de persones que canvien la seva vida a través d´Internet. I jurídicament? És una associació sense finalitat de lucre, per difondre valors cristians per Internet.

La filosofia del projecte és difondre els valors i el missatge cristià amb els nous mitjans que Internet posa a l´abast. Per aquest motiu, les nostres pàgines web estan optimitzades per als buscadors (SEU) i empren tots els ressorts que image-514a78fe618dedb44f9aa5e1e3e5323dpermeten les xarxes socials (Facebook, Youtube, Twitter i altres). Tenim, per exemple, deu grups de facebook als quals enviem informació periòdicament, vuit canals amb vídeos a Youtube amb més d´un milió i mig de visites als vídeos.

Em solen preguntar per Facebook: tu qui ets i d´on surts? Em dedico a aquest món d´Internet. Dirigeixo una empresa anomenada tureputacionenteinernet.com, dedicada a fer pàgines web, aconseguir que ocupin les primeres posicions de Google (SEU), fer vídeos promocionals per a Youtube, etc. Aquest és un dels motius que em va animar a llançar-me amb Revaloria: «viure» en el «continent digital».

Em va animar a començar Revaloria llegir el missatge del Papa Benet XVI, per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials del 2009. On va dir: «A vosaltres, joves, que gairebé espontàniament us sentiu en sintonia amb aquests nous mitjans de comunicació, us correspon de manera particular la tasca d´evangelitzar aquest «continent digital». Feu-vos càrrec amb entusiasme de l´anunci de l´Evangeli als vostres coetanis».

I en donar una mirada a aquest «continent digital», buscant a Internet temes relacionats amb la fe catòlica, es trobaven moltes pàgines desorientadores o mal enfocades.

 

Qui hi ha al darrere?

Sovint em pregunten qui hi ha al darrere? Revaloria és una associació que vaig fundar el 2009 realitzant una inversió de temps i diners. A poc a poc ha anat creixent. Actualment treballen amb mi 31 persones de tot el món. Més uns 30 voluntaris. Sense l´ajuda de l´excepcional equip humà que m´envolta res d´això no hauria estat possible. Ells són els vertaders artífexs de Revaloria. Ells són els qui passen moltes hores cada dia responent preguntes, per ajudar els navegants, en els cinc fòrums que tenim a la xarxa i en les pàgines web. 

image-6fa2062446baf296166d8079bc8c100e

Mai abans no m´havia passat pel cap que podria treballar dia a dia, a través d´Internet, amb Yoli de Barcelona, que és una experta salvavides de bebès. Amb Pilar de Madrid i Toñi de Logronyo, que no es queden endarrere. Amb Inés, molt treballadora. O amb Jesús i Javier, grans amics i programadors. Amb Atanasio, savi wikipedista. Amb Carmen, intel·ligent i organitzada. I amb Garry, professor i músic. Sense oblidar Pepo, tot un fenomen; ni el Dr. Bosco, sacerdot i expert en paelles; ni Pilar, de Sevilla, que administra el nostre fòrum sobre la JMJ; ni tampoc Mari Carmen, experta a ajudar famílies amb problemes.

Però Revaloria també em permet treballar diàriament amb persones dels quatre punts cardinals. Com Aliza, una filipina que administra els dos fòrums en anglès, amb l´ajuda de Wendy de Veneçuela, Michael dels EUA i Andrew de Londres. Me´n deixo molts: com Ana i Adela d´Uruguai; Ferny i Rogelio, de Mèxic; o Luis, de Colòmbia, que ja és avi («l´avi» li diem), però jove per dins. I d´altres que no caben en aquest article... però podeu trobar-los a les nostres pàgines treballant de valent cada dia.

 

      Ells són els qui «hi ha al darrere» de Revaloria.      

  Algunes de les pàgines web relacionades amb Revaloria  

 

· http://Catinfor.com: un agregador de notícies i vídeos del món catòlic; és a dir, una pàgina web que ordena i classifica notícies i vídeos de més de cent pàgines que ofereixen informació catòlica. Fa que sigui senzill accedir a les últimes notícies de totes aquestes pàgines. És molt participativa.

· http://Rellibres.org: més de dos mil llibres d´espiritualitat i teologia gratuïts.

· http://CreativosConValores.org: concurs de vídeos. Estem contactant amb diversos creatius per fer vídeos breus pensats per a Youtube. Una mena d´anuncis d´un minut, que transmetin alguna idea cristiana: defensa de la vida des del començament al final, fidelitat matrimonial, educació dels fills, existència de Déu, testimonis sobre la vida cristiana (confessió, Missa, rosari), la Jornada Mundial de la Joventut de Madrid, sacerdoci, etc. Els creatius de vídeos que tenen més visites rebran premis econòmics.

· http://jmjmadrid2011.net: notícies de la Jornada Mundial de la Joventut de Madrid 2011.

· http://avortament.cc: ajuda mares que pensen avortar, perquè continuïn endavant amb el seu embaràs. En col·laboració amb Xarxa Mare.

· http://sacerdoteyo.org: preguntes i testimonis sobre la vocació sacerdotal. Diversos internautes han escrit a aquesta web dient que volien ser sacerdots.

· http://cineforum-familiar.org: guies per veure pel·lícules en família o amb amics, amb idees per a un cinefòrum posterior.

· http://encristiano.org: fòrum amb preguntes sobre moral que respon un sacerdot catòlic.

· http://jesucrist.cc: informació sobre el Sant Llençol de Torí, devocions a Crist, imatges, etc.

· http://lavirgen.info: devocions i advocacions marianes, oracions a la Mare de Déu.

· http://existedios.info: preguntes i respostes sobre l´existència de Déu, testimonis i vídeos. Qüestions per a ateus.

· http://eutanasia-muertedigna.org: sobre l´eutanàsia, articles, conseqüències, cine, cures pal·liatives, dret, ètica.

· http://matrimonioyfamilia.net: ajuda famílies amb problemes i sobre educació dels fills.

· http://educació.cc: per a pares, professors i educadors. Sobre els joves i adolescents.


I això dóna diners? I d´on surt la pasta?

Això és el que tots us preguntareu ara. Tractaré d´explicar-ho breument. Pel meu treball a Revaloria no guanyo ni 1 €. Més aviat en perdo. M´explico: el primer any i mig d´activitat vam tenir unes despeses una mica superiors als 51.000€, que vam costejar amb 33.000 € de donatius. Els donatius al principi els demanava jo personalment explicant el projecte a possibles donants. Ara tenim comercials.

 Durant el primer any i mig vam obtenir 3.000 € de la publicitat en les nostres més de 50 pàgines web, que es veuen més de 6 milions de vegades al mes. Actualment obtenim cada vegada més diners per publicitat i menys per donatius.

I els 15.000 € restants del primer any i mig? Provenen de la meva empresa de disseny de pàgines web de què he parlat més amunt. Ho veig com una inversió en «acció social» de l´empresa.

Des de fa algunes setmanes hem habilitat la possibilitat de fer-se soci des de la nostra web Revaloria.org, per col·laborar amb 10 € al mes o al trimestre (o més), amb el manteniment de les pàgines.

 

Per acabar

A molts els han ajudat les guies que hem publicat recentment: com influir cristianament per Facebook, com escriure en un blog, com influir cristianament a través d´Internet, com utilitzar Twitter, etc.

A les guies es veu com qualsevol pot difondre valors cristians per Internet: escrivint una carta a un diari, deixant un comentari en una notícia, responent un missatge en un fòrum, posant una notícia positiva en el seu Facebook, etc.

Al mateix temps, animem a ser voluntari de Revaloria, responent els dubtes que tenen els internautes en els nostres fòrums.

Els projectes que tenim per a aquest any 2011 principalment consisteixen a mantenir i actualitzar les nostres pàgines web, perquè siguin una referència i continuïn ajudant els internautes.

D´altra banda, començarem amb noves pàgines, sobre la sexualitat –entesa cristianament– i sobre la Jornada Mundial de la Joventut de Madrid, per exemple.

A més, a la fi del 2011 planegem organitzar un congrés pensat per ajudar a comunicar la fe catòlica a través d´Internet i les noves tecnologies.

Per estar en contacte amb mi podeu seguir-me a Twitter: http://twitter.com/antoniog o agregar-me a Facebook: http://www.facebook.com/perfil.antonio.gonzalez

«Els mitjans de comunicació social, fets servir correctament, poden ajudar a crear i fomentar una comunitat humana basada en la justícia i la caritat; i, en la mesura en què ho facin, seran signes d´esperança.»

Joan Pau II, Missatge per a la 32a Jornada

Mundial de les Comunicacions Socials, el 1998.

 

Antonio González

Director de Revaloria.org i Tureputacioneninternet.com

 

  • 31 maig 2011
  • Antonio González
  • Número 39

Comparteix aquesta entrada