Revista > Número 38

Ah, sí? Com parlar de Déu als infants

Francesc Torralba

Ed. Claret

Barcelona 2009

153 pàg.

 

Presentem un dels últims llibres escrits pel filòsof i teòleg Francesc Torralba, escriptor, professor universitari, conferenciant i tertulià habitual en diversos programes radiofònics. Aquesta vegada, com diu ell, s´ha vist a través de la seva condició de pare de família per tal de pensar com els pares haurien de parlar de Déu als seus fills petits i adolescents. «L´infant –escriu en el pròleg– és un forjador de preguntes impertinents. Els seus interrogants ens fan envermellir. Mostra, amb les seves demandes, la insostenible lleugeresa dels nostres coneixements, la fragilitat de les nostres teories. L´infant no coneix, encara, el tabú, ni és esclau del llenguatge políticament correcte. Pregunta i espera resposta».

El nen, el noi, l´adolescent, a qui pregunta en primer lloc? Naturalment als pares. Preguntes de tota mena; però també sobre Déu, ja que com a fill vol saber més i millor sobre el món que l´envolta. I si aquests pares no tenen una bona formació, o és deficient, els fills queden decebuts. El llibre en qüestió, doncs, ajuda els pares que volen respondre amb seny i encert moltes preguntes sobre Déu i la Creació; sobre el tracte amb Déu que és Amor; sobre Crist i l´Església; sobre creença i ateisme; sobre llibertat, progrés científic; sobre el sexe, la vida, el treball i la mort. Per donar al llibre –adreçat als pares i catequistes, no pas als nens que pregunten o preguntaran– una agilitat que el faci agradable de llegir i de consultar, s´inventa dos simpàtics personatges: l´Oriol –un noi de dotze anys, curiós, despert i amable– i la seva mare Gràcia –mestressa de casa, professora, amb estudis humanístics i filosòfics, cristiana practicant, assenyada i de bon humor, ben formada doctrinalment–, que mantenen un diàleg normal sobre les grans veritats; una conversa especialment lluminosa, i fins i tot divertida. L´autor s´inspira en el De Magistro de sant Agustí, on el sant doctor «dialoga amb el seu fill Adeodat. El fill va posant preguntes al seu pare i el pare en respon algunes, però en suscita de noves».

Com hem dit, l´obra de Francesc Torralba va adreçada als pares cristians com a primers catequistes; i també a adults que col·laboren en catequesis diverses; a tots ells per ajudar-los a tenir respostes adients per als nois i noies que es volen formar en la Fe en Crist. Segons l´autor, algunes preguntes són reals, i d´altres estan elaborades des de la seva experiència de pare, pedagog i professor, tot i que afirma que l´ha escrit «pensant, especialment, en els meus cinc fills». Per això s´hi nota una gran autenticitat, una conversa raonada, uns diàlegs actuals i interessants, plens de seny i de sana doctrina.

Francesc Torralba, a l´obra Ah, sí? Com parlar de Déu als infants(que comprèn set capítols),ha tingut molt present el món d´avui dia, on una cultura poc religiosa i especialment relativista sembla imposar-se, en molts països, en els diferents ambients educatius, familiars i socials, i on les experiències religioses són, de vegades, de bastant poca qualitat, o massa intimistes o bé allunyades de la realitat quotidiana. Com que l´infant «vol respostes també raonades i raonables», l´autor –com a bon filòsof–, en les converses entre l´Oriol i la Gràcia, integra tant la Fe com la raó.

Recomanem l´obra de Torralba perquè està escrit amb la natural profunditat d´un pare, professor que sempre intenta treure «el bo i millor» del jovent. Pot servir també a sacerdots, seminaristes, grups matrimonials vertaderament interessats per la formació cristiana del jovent en general...

Josep Vall i Mundó

  • 21 febrer 2011
  • Número 38

Comparteix aquesta entrada