XX aniversari de les Jornades Marianes de la Família a Torreciutat (Osca). X.Vilella
La família és el tresor més gran de la humanitat
El passat dissabte 12 de setembre unes 15.000 persones de tot Espanya es van reunir al santuari de Torreciutat amb motiu de la XXa. Jornada Mariana de la Família. L´acte va estar presidit per l´arquebisbe de Burgos, Mons. Francisco Gil Hellín. En la seva homilia, Gil Hellín va destacar que “la pròpia família es manifesta i s´expressa en la seva mateixa vida, perquè Déu la va fer una institució natural, i no són els governs ni els parlaments els que han de dir què és la família. La família és un gran tresor, el tresor més gran de la humanitat”.
El Papa Benet XVI va enviar un missatge als participants en què els va exhortar a donar “un incondicional sí a la vida”, i va demanar als esposos “disponibilitat i abnegada entrega, i confiança mútua, fidel i fecunda”.
Els actes van començar a les 12´00 h. amb les ofrenes realitzades per les famílies: flors, fruits, ceràmiques, fotografies, vi, productes del mar, samarretes i plaques van ser els objectes elegits per testimoniar la seva devoció a la Mare de Déu. Una mostra de diversitat cultural la van aportar Adja i Sara, dues amigues de Costa d´Ivori i de Perú, residents a Lleida, que van oferir una pandereta i unes partitures. L´Eucaristia a l´aire lliure va ser solemnitzada pel Cor de Pares de l´Associació Cantal (Saragossa), acompanyat per l´organista titular del santuari, Maite Aranzabal.
En l´homilia, adreçant-se de manera personal a cada assistent, l´arquebisbe de Burgos va afirmar: “Redescobreix cada dia aquest tresor del qual ets dipositari. Déu t´ha beneït amb aquests amors: amb la teva dona, amb el teu marit, amb els teus fills. Així, la família serà veritablement el santuari de la vida, serà la garantia que tota criatura que procedeix d´aquesta entrega en fidelitat matrimonial, estarà resguardada pel bressol més fort, que és l´amor conjugal i familiar”.
Al migdia va haver-hi diverses actuacions musicals a l´esplanada entre les quals van destacar una tamborrada dels Bombollers de Cervera (Lleida), balls típics nicaragüencs, ball de sevillanes, una interpretació de joves barbastrenses amb flautes i violins, números d´il·lusionisme d´un mag saragossà i diverses cançons irlandeses. La jornada va concloure amb el rés del Rosari a l´esplanada, acompanyant a la imatge pelegrina de la Mare de Déu de Torreciutat, i la Benedicció amb el Santíssim.
Els grups participants procedien majoritàriament de Catalunya, Aragó i la Comunitat de Madrid, encara que també van ser nombrosos els pelegrins valencians, andalusos, bascos i gallecs. A més a més, feligresos burgalesos van acompanyar el seu arquebisbe fins a Torreciutat. També hi van participar diversos grups de França, Polònia i Itàlia. Molts d´ells van venir en viatge organitzat en algun dels gairebé 140 autobusos arribats al santuari. Més de 250 voluntaris van participar en l´organització de la trobada ajudant als aparcaments i accessos al santuari, a la llar d´infants, en la rebuda dels pelegrins, als llocs informatius i en el parc infantil. I desenes de sacerdots van atendre al llarg del dia els confessionaris repartits per diverses zones del recinte.
Xavier Vilella
Periodista
* * * * *
Homenatge a la Mare de Déu de Montserrat a Torreciutat
L´himne Lauda Ierusalem entonat pels nens cantors del Petit Cor del col·legi Bell-lloc de Girona va donar la benvinguda als gairebé mil pelegrins procedents de tot Catalunya que van participar el passat 10 d´octubre en l´homenatge a la Mare de Déu de Montserrat celebrat en Torreciutat. L´acte va ser presidit per l´abat de Montserrat, el P. Josep Maria Soler, a qui acompanyava el rector d´aquest santuari, el P. Josep Maria Sanromà, i el vicari delegat de la Prelatura de l´Opus Dei a Barcelona, Antoni Pujals.
L´esdeveniment commemora els 25 anys d´un altre pelegrinatge de catalans que, el 3 de juny de 1984, van portar a Torreciutat una rèplica de la Moreneta beneïda per l´aleshores abat, P. Cassià M. Just. La imatge quedà entronitzada a la galeria d´advocacions marianes d´aquest santuari marià d´Osca. Fou la tercera imatge que arribà a aquesta galeria, després de la Kevelaer (Alemanya) i la del Pilar. Encetaren, aquestes tres imatges, una llarga tradició, que suma ja més de 250 advocacions marianes –33 catalanes- que han estat portades a Torreciutat pels seus devots.
Els actes van començar amb una processó fins a l´atri del santuari amb la imatge de Nostra Senyora de Montserrat enmig del repicament de campanes i els cants del Petit Cor de Girona. Un cop a l´interior del temple, el rector de Torreciutat es va adreçar als pelegrins i va subratllar l´alegria de la Verge en veure els seus fills venir a una de les seves cases, citant Joan Pau II quan deia que en qualsevol santuari marià pot percebre´s “el batec del cor enamorat d´una mare”.
Després va haver-hi una vistosa ofrena de flors, i un grup d´alumnes del col·legi Montclar d´Igualada va oferir un treball amb dibuixos i textos sobre la Mare de Déu de Montserrat i la de Torreciutat, i un cistell amb productes típics de la seva comarca. Posteriorment, es va celebrar l´Eucaristia, que va ser solemnitzada per la Coral de Cambra de Girona, i acompanyada per l´organista titular del santuari, Maite Aranzabal.
En la seva homilia, el P. Soler va destacar que la Mare de Déu és Mare de tots els homes i dones sense excepció, Mare de Misericòrdia que intercedeix pels seus fills davant de Déu. Va ponderar la devoció mariana de sant Josepmaria com un exemple entranyable per al poble fidel, i va mostrar la seva satisfacció per la difusió que està adquirint la Ruta Mariana El Pilar-Torreciutat-Montserrat-Lourdes.
Un grup d´amics de l´Associació Obenc de Badalona va amenitzar la sobretaula cantant diverses havaneres, abillats com a mariners, a la manera antiga. A la tarda, els fidels van acompanyar la imatge de la Mare de Déu de Montserrat per l´esplanada, resant el rosari i entonant diversos cants en el seu honor. La jornada va acabar amb la Benedicció Solemne al santuari.