San Pablo en sus cartas
Mariano Herranz
Ediciones Encuentro
Madrid, 2008
358 pàg.
Arran també de l´Any Paulí, Ediciones Encuentro ha decidit editar, aplegats en un sol volum, una quinzena dels estudis d´alta divulgació sobre sant Pau publicats per l´autor (que va morir poc abans que aquest recull fos imprès) entre els anys 1974-77, a la col·lecció “Cuadernos de Evangelio”, de la qual va ser director i alma mater.
El leitmotiv del treball exegètic de Mariano Herranz va ser estudiar el rerefons semític del grec del Nou Testament, perquè estava convençut que aquesta recerca explicaria moltes dificultats actuals que ara ens fan nosa a l´hora de llegir el text sagrat. A través dels capítols del llibre, articles independents en el seu origen, l´autor –amb claredat expositiva i pedagògica– va resseguint alguns passatges de l´epistolari paulí que presenten dificultats d´interpretació. Així, doncs, sense que el lector hagi de tenir una preparació erudita, l´autor l´ajuda a entendre què volia dir realment ser fariseu per a Pau, i el va sorprenent amb explicacions sobre qüestions diverses, com ara per què sant Pau s´anomena ell mateix «abortiu», quina cosa podia ser realment la cèlebre «espina a la carn» que patia l´apòstol, quin és l´autèntic motiu de l´«escàndol de la creu», a què es refereix quan parla del «baptisme pels morts», o el per què de l´estrany capítol final de l´Epístola als Romans.
Paga la pena de destacar, pel seu interès especial, els dos capítols dedicats a escatir els prejudicis ideològics presents en un tema, ara mateix tan en voga, com és el de la relació entre sant Pau i Jesús, és a dir, allò que alguns anomenen el Jesús de la història i el Crist de la fe.
A manera de pròleg, s'hi ha afegit les catequesis que, juntament amb les dels dotze apòstols, va fer Benet XVI l'any 2006 sobre sant Pau.
Javier Jarne