Revista > Número 32

Josep Obiols. Pintor de Montserrat

 

Josep María Soler, Raimon Obiols,

Josep de C. Laplana, Alexandre Cirici

Publicacions de l´Abadía de Montserrat

Barcelona 2009

288 pàg


Quan als anys 40 l´abat Aureli Escarré encarregà la reforma de la sagristia i la cripta a l´arquitecte Folguera, aquest confià el dibuix i la pintura a Josep Obiols.

image-ca7ff48173b999c6442c27e5c2b143f0Els monjos saben molta teologia i mariologia i calia una sintonia entre la temàtica del projecte i l´esperit que l´animava, amb l´estil de l´artista. El P. Gusi explicava i proposava i Obiols interpretava i modelava: aquest és el secret de les pintures murals.

Obiols pintà al monestir de l´any 1943 al 1951 col·laborant amb excel·lents professionals de mosaics i marqueteria, amb la direcció de l´abat Escarré, en una època de grans dificultats. Començà amb l´encàrrec de la sagristia nova l´any 1942 sota la direcció del P. Franquesa –un especialista de litúrgia–, amb la col·laboració del P.Gusi, i a finals de l´any 1945, l´abat Aureli encomanà l´arranjament del cambril i tron de la Verge a l´arquitecte Folguera, i al pintor Obiols el disseny figuratiu. La iconografia i sobretot l´epigrafia o inscripcions, les indicà el P. Franquesa.

Avui, en el segle XXI, són una bona catequesi per als més de dos milions de visitants que cada any poden contemplar el tron de la Mare de Déu, el cambril i els seus voltants.Obiols realitzà les pintures al fresc, els dibuixos dels mosaics i els de l´obra d´orfebreria. Tota la decoració va ser pensada amb un remarcable caràcter figuratiu i didàctic i és això, precisament, el que cal copsar.L´exposició en el Museu i el llibre Josep Obiols. Pintor de Montserrat, escrit en llengua catalana i castellana, ajuden els seus visitants o lectors a fer-se més montserratins.

Joan Forrellat

  • 01 setembre 2009
  • Josep M. Soler, Raimon Obiols, Josep de C. Laplana, Alexandre Cirici
  • Número 32

Comparteix aquesta entrada