Revista > Número 31

Sant Pau: obert a les cultures, apassionat per l'Evangeli. A. Barceló

Com cada any, l´última setmana de gener han tingut lloc les Jornades de Qestions Pastorals de Montalegre, organitzades pel Centre Sacerdotal Rosselló, que han arribat ja a la seva edició número XLIV. Fa gairebé un any, quan ens plantejàvem quin tema caldria tractar perquè les Jornades assolissin l´objectiu de ser un instrument útil per a la image-7f13ab3794c52cec5a4f29b930edd0b5formació permanent dels preveres, vàrem estar d´acord de seguida que la celebració d´un any dedicat a la figura de sant Pau a tota l´Església universal ens oferia un tema perfecte.

 

Quan el sant pare Benet XVI inaugurava aquest any paulí, deia a l´homilia de les primeres vespres de la solemnitat de sant Pere i sant Pau, el 28 de juny del 2008: Qui era aquest Pau? (...) Al final del seu camí, dirà de si mateix: "Jo he estat constituït... mestre dels pagans en la fe i en la veritat". Mestre dels pagans, apòstol i herald de Jesucrist: així es defineix a si mateix amb una mirada retrospectiva de l'itinerari de la seva vida. Però la seva mirada no es dirigeix només al passat. "Mestre dels pagans": aquesta expressió s'obre al futur, a tots els pobles i a totes les generacions. Sant Pau no és per a nosaltres una figura del passat, que recordem amb veneració. També és per a nosaltres apòstol i herald de Jesucrist.

 

Com cada any, hem intentat buscar autèntics especialistes en les àrees que es volen tractar en les Jornades i ens sembla que ho hem aconseguit. Així, el primer dia, el 27 de gener, vàrem comptar amb el professor Jordi Sànchez Bosch, que encara que no va poder assistir a les Jornades ens va deixar el text preparat. Aquest tracta sobre "El ministeri de la Paraula en sant Pau", i resulta especialment interessant sobretot després de l´últim Sínode de Bisbes sobre la Paraula de Déu. El professor Pedro Rodríguez, de la Universitat de Navarra, ens parlà de "El món, responsabilitat dels cristians a la llum de 1Cor 7,20", com sempre amb unes indicacions molt suggerents des d´una perspectiva eclesiològica. Les intervencions de la primera jornada es van tancar amb les paraules de Joséimage-ca86fe2fbef43033c2032434546116f6 Ramón Ayllón, novel·lista, escriptor i filòsof, que tractà de "Sant Pau, un gegant de la comunicació", oferint la visió més apostòlica i comunicadora de Pau.

 

La segona jornada, el 28 de gener, comptà també amb tres intervencions molt atractives. El professor Bernardo Estrada, de la Universitat de la Santa Creu de Roma, parlà sobre "La teologia de sant Pau" des d´un vessant escripturístic, atès que aquesta és la seva especialitat. Tot seguit, el professor Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, i també col·laborador assidu, dissertà sobre "La certesa de l´estada de sant Pau a Tarragona", tema històric i especialment entranyable per a l´Església a Catalunya, ja que ens parla dels nostres orígens apostòlics. Finalment, Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona i Primat, ens parlà de la "Centralitat de Crist en sant Pau", mostrant com Crist es troba realment al centre de la predicació paulina.

 

En aquest número monogràfic de Temes d´Avui, oferim íntegres les diverses intervencions que hi va haver en les Jornades. Confiem que siguin tan interessants com ho varen ser per als assistents que vàrem tenir la sort de seguir-les, i que ens ajudin a millorar la nostra formació teològica i a tenir una ànsia missionera i evangelitzadora com la de sant Pau.

Albert Barceló

director de les Jornades

 

  • 31 juliol 2009
  • Albert Barceló
  • Número 31

Comparteix aquesta entrada