Revista > Especial 13

Presentació de les 48 Jornades Pastorals de Castelldaura pel Dr. Albert Ribot

Paraules de Presentació del Dr. Albert Ribot, director de les 48 Jornadas de Qüestions Pastorals de Castelldaura

Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya, 22 de gener de 2013

Presentem les Jornades de Castelldaura del 2013. I potser el primer que us preguntareu és: per què, si s´anomenen «de image-345e1b8e02c492d382b37415de05c83bCastelldaura», es fan aquí a l´Aula Magna de la Facultat de Teologia de Catalunya?

Ara podria buscar raons de conveniència: que és l´any 13, que això de seguida ens fa pensar en les tretze oques de la catedral, que recorden els tretze anys de santa Eulàlia màrtir, patrona de la ciutat de Barcelona, i que per tant era bonic venir a Barcelona ciutat a fer les jornades. Per exemple.

Però no: les Jornades d´aquest any són aquí a Barcelona perquè d´una manera natural ens hi hem trobat. No en sabria dir les raons exactes, si en digués una seria com allò de les oques: una raó de conveniència. Senzillament, ens hi hem trobat. Ja veurem què passarà l´any que ve. Sí que ens agradaria conservar el nom de «Jornades de Castelldaura», que ja té 48 anys, i a més la gent de Premià i del Maresme també empenyen. Ja ho veurem.

Les Jornades d´aquest any tenen un format una mica diferent. Les ponències tenen més temps per respirar, més marge perquè hi hagi diàleg després de cada conferència. I les taules rodones no són amb els ponents de les conferències, sinó que tenen entitat i participants propis, obren nous horitzons de reflexió. 

image-40894d4ca401aa68678850e61ffdb733

 

El perquè del títol: «Confessar la fe és un repte»

L´explico.

Primer, és l´Any de la Fe i era inexcusable parlar de la fe.

Com hem enfocat un tema tan ampli? L´hem agafat des del punt de vista del que en podríem dir “l´acció de la fe”, l´acció a què ens condueix la fe cada dia.

De seguida ens va cridar l´atenció aquesta frase de Benet XVI a la Carta apostòlica La porta de la fe: «La fe que actua per l´amor es converteix en un nou criteri de pensament i d´acció que canvia tota la vida de l´home».

Llegeixes això i em sembla que és fàcil que recordis allò de sant Agustí: «Estima i fes el que vulguis». O, dit per sant Agustí mateix d´una manera més elaborada: «Quan es pregunta si un home és bo, no s´esbrina què creu o què espera, sinó com estima».

I tot això, segur que ja hi heu caigut, ens porta al primer bisbe de Jerusalem, sant Jaume: «Tu tens fe i jo tinc obres. Mostra´m, sense les obres, que tens fe, i jo, amb les obres, et mostraré la meva fe».

L´Església peregrina, els cristians de tots els temps, hem repetit sempre el mateix, el manament nou de l´amor, la caritat.

image-4b0ce56132f146d85e612148d9d86174

Aquest any ens centrarem en això: com apliquem ara, avui, aquest missatge de sempre.

Per això parlarem de la formació permanent, perquè ningú no dóna el que no té.

Per això analitzarem també el primer anunci de la fe, la porta d´entrada a la fe quan és proclamada.

I llavors en centrarem en l´avui:

- la fe cristiana i la cultura contemporània...

- una cultura contemporània que és «laica»...

- però que no impedeix la trobada amb Déu ni, a continuació, la proclamació de Déu de la manera adequada a aquella cultura: el repte de confessar la fe.

I ja som al cap del carrer: «Confessar la fe és un repte».

Vet aquí, molt resumidament, el contingut de les Jornades d´aquest any.

Moltes gràcies a la Facultat de Teologia de Catalunya, a la Facultat de Filosofia i al Seminari de Barcelona per haver-nos acollit.

I a tots, moltes gràcies per haver vingut.

  • 05 febrer 2013
  • Albert Ribot
  • Especial 13

Comparteix aquesta entrada