Revista > Especial 11

Presentació de les 46es Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura

Presentació 

Aquest número monogràfic de Temes d'Avui recull les conferencies de les 46es Jornades de Qüestions Pastorals de image-25c342b91982763e4867d6822ef2603bCastelldaura, que varen tenir lloc l´última setmana de gener de 2011, organitzades pel Centre Sacerdotal Rosselló.

Aquestes Jornades tenen com a objectiu ser un instrument vàlid per a la formació permanent dels preveres, així com proporcionar uns dies de convivència i fraternitat sacerdotal.

En l´edició d´enguany hem abordat el tema de la fe i el secularisme al fil de les nombroses intervencions de Benet XVI sobre aquesta temàtica. Benet XVI vol seguir amb la tradició dels qui, davant de la dialèctica entre fe i raó volen crear ponts i establir un diàleg entre ambdues. Ell pensa que avui tenim aquesta oportunitat i que cal evitar la contraposició i l´exclusió mútua.

És cert que no és fàcil dir en poques paraules què és el secularisme i com es relaciona amb la fe, però hi ha un secularisme que consisteix en afirmar que en l´home només hi ha una raó pura, existent tant sols en si mateixa i que els aspectes espirituals o no existeixen o cal reduir-los a l´àmbit privat. El cristianisme afirma, en canvi, que la raó està oberta a la transcendència i només en el encontre entre la fe i la raó l´home es troba a sí mateix. Aquest secularisme tancat a Déu és incompatible amb la fe, i portem segles de confrontació, ara encara més radicalitzada, entre el secularisme i la fe.

No obstant això, cal cercar  punts de trobada. En una situació multicultural com la que vivim, es veu que una cultura que fos només racionalista no tindria capacitat d´establir un diàleg amb les grans cultures de la humanitat, que tenen totes aquesta dimensió religiosa transcendent.

Com ha recordat el Sant Pare, el paper de la fe consisteix més aviat a ajudar a purificar i il·luminar l'aplicació de la raó al descobriment de principis morals objectius. Aquest paper "corrector" de la religió respecte a la raó no sempre ha estat benvingut, en part a causa expressions deformades de la religió, com ara el sectarisme i el fonamentalisme, que poden ser percebudes com a generadores de seriosos problemes socials. I al seu torn, aquestes distorsions de la religió sorgeixen quan es presta una atenció insuficient al paper purificador i vertebrador de la raó respecte a la religió. Es tracta d'un procés en doble sentit.

image-6c109538dad79e2765b0a91334f400ca

Por tots aquest motius i per la gran actualitat de la qüestió –Benet XVI també en parlà a la seva visita a Barcelona– hem pensat que era molt adient dedicar a aquesta temàtica les Jornades del 2011.

A l´hora d'escollir els ponents, vàrem triar persones del món intel·lectual i eclesiàstic que, per la seva preparació poguessin abordar amb profunditat els temes i oferir claus d´interpretació per a les relacions entre la fe i la cultura, la fe i la raó, la fe i els mitjans, la fe i l´ètica política, etc. A continuació fem esment del programa detallat de les Jornades d´aquest any 2011:

 image-42eea9d4d36caeeb4e3772b11951a5f7

 

Dimarts, 25 de gener 

11.00 | Hora d´entre dia i presentació

11.15 | Consciència cristiana i cultura política en els ensenyaments de sant Josepmaria Escrivà 

per Mons. Ángel Rodríguez Luño, degà de la facultat de Teologia de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu, Roma 

12.15 | Fe i opinió pública. La premsa davant la pugna entre laïcisme i religió

per María Paz López, periodista de La Vanguardia, excorresponsal a Roma 

13.15 | Fe i personalitat: coherència i maduració afectiva 

pel Dr. Joan de Dou, metge psiquiatre 

14.15 | Dinar 

16.00 Taula rodona amb els ponents 

 

Dimecres, 26 de gener 

11.00 | Hora d´entre dia 

11.15 | Fe i raó: la missió de la raó al servei de Jesucrist. La raó en un temps nihilista 

pel Dr. Ignasi Fuster, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya 

12.15 | Fe i cultura: transmetre la fe avui

pel Prof. Jaime Nubiola, professor de la Universitat de Navarra

13.15 | Déu amic o Déu rival. La nostàlgia incensurable de l´encontre amb el Déu vertader

per Mons. Jesús Sanz Montes, arquebisbe d´Oviedo 

15.30 | Tertúlia amb els ponents

Albert Barceló

Director de les 46es Jornades

de Qüestions Pastorals de Castelldaura

  • 17 març 2011
  • Albert Barceló
  • Especial 11

Comparteix aquesta entrada