Seccions > Seccions de les revistes > Presentació

Dos temes punyents per un número doble de Temes d’Avui i un aclariment

Núm. 48-49

Aquest número, que es presenta com a doble, ha de començar amb un aclariment que ho justifiqui. La crisi econòmica que sofrim des de 2009 també ha afectat la nostra modesta revista. Hem mirat d’aguantar i fins i tot ens hem endeutat per tirar endavant, potser massa i tot. Aquest any 2014, hem arribat al límit i la manca de recursos econòmics ha endarrerit extraordinàriament la publicació prevista, fins al punt que hem decidit fer un número doble (gener-agost de 2014). Això sí amb dos temes de portada: el primer, l’exhortació apostòlica Evangelium Gaudium del papa Francesc; el segon, ben diferent, el fenomen anomenat GLTB (gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals). Confiem poder tirar endavant el nostre projecte, comptant amb la comprensió i el suport del nostres lectors i, sobretot, amb l’ajuda de Déu.

La publicació de Evangelium Gaudium ha tingut un gran ressò, que encara dura i segurament continuarà al llarg del temps. Ho pot explicar, d’una banda, el seu contingut colpidor i, de l’altra, que és un document en certa manera programàtic del pontificat del Papa actual. Temes d’avui ha volgut aprofundir en alguns d’aquests continguts, començant per presentar algunes claus per entendre el document (Mateo). També ens hem fitxat en què vol dir “anar cap a les perifèries” (Fuster), en allò que fa referència a les homilies (Clavell), en el paper del laics en l’evangelització (Pellitero) i en les crítiques del papa Francesc al funcionament del sistema econòmic (Argandoña).

El fenomen GLTBI està especialment d’actualitat per la introducció de lleis o projectes de llei en diverses autonomies, una legislació anomenada de “no-discriminació de l’homofòbia”, però que, en realitat, dóna a aquest col·lectiu remarcables privilegis, com ara la inversió de la càrrega de la prova per part de qui hagi estat acusat de discriminació per motius d’orientació sexual i en la promoció de l’homosexualitat. No és difícil veure els problemes que d’això es deriven per a l’educació, la predicació i, en alguns casos, fins i tot per a les relacions laborals. El tema és tractat revisant què diu la Bíblia sobre l‘homosexualitat (Heras), revisant l’homosexualisme polític (Miró i Ardevol), la nova llei catalana sobre GLTBI (Nuevo), un cas de moral (Melé), i a través d’una entrevista amb Philippe Ariño, un escriptor francès que es declara homosexual i catòlic (Falguera).

També ens ocupem en dos articles d‘Álvaro del Portillo, que va ser beatificat el 27 de setembre d’aquest any: un estudi del professor Saranyana i una entrevista amb Javier Medina, autor de la biografia més extensa de les que s’han publicat fins ara sobre el nou beat. Ressenyem també un congrés celebrat a Roma sobre Àlvaro del Portillo.

Com sempre, el número conté informació d’altres temes d’actualitat, congressos i jornades, així com ressenyes i notes de libres de publicació recent.

 

Domènec Melé

  • 31 agost 2016
  • Temes d'Avui
  • Presentació

Comparteix aquesta entrada