Revista > Número 46

Entrevista amb Vicenç Vila: ''Jo Crec'', un documental en 3D que ens acosta al sentit de la vida i a la fe

Entrevista realitzada per Joaquim González-Llanos

El 15 de juny s´estrenà a Barcelona el documental Jo Crec. Segons els productors, es tracta d´un documental sobre la bellesa de la fe que convida a la trobada personal amb Jesucrist. És una iniciativa que s´afegeix a totes les altres, força nombroses, que tenen lloc en aquest Any de la fe, amb la particularitat del format 3D, que li dóna un impacte emocional especial. La producció és responsabilitat de Global 3D Solutions[*], una productora catalana especialitzada en aquest nou format audiovisual.

El Credo és la columna argumental de la producció i el que dóna títol a cadascun dels tres capítols de l'obra: Crec en un Déu, Crec en Jesucrist i Crec en l´Esperit Sant, que tenen una durada de 13 minuts cadascun.

En els capítols, s´hi integren harmoniosament la bellesa de la natura i de l´art religiós, la força emotiva de nombrosos testimonis de fe i la puresa de la Paraula de Déu. Bellesa, testimoni i Paraula són, precisament, tres components essencials de l´Any de la fe, i el documental en recull nombroses proves; des dels paisatges del Pedraforca i la muntanya de Montserrat, fins a expressions artístiques dels 10 bisbats catalans; des dels testimonis de persones anònimes fins a les reflexions de grans intel·lectuals del país. Una acurada selecció de passatges de la Bíblia reforcen el contingut visual i esdevenen un real encontre entre l´espectador i la paraula de Déu.

El projecte s´ha pensat per ajudar l´espectador a plantejar-se els grans temes: el sentit de la vida, el sentit de la llibertat, el de l´amor i el patiment, el del mal i el de la mort, i a trobar també «les respostes en la bellesa de la fe en Jesucrist i en el testimoni dels qui creuen en ell». Jo Crec és un documental sobre la bellesa de la fe que et convida a l´encontre personal amb Jesucrist. Entrevistem un dels seus creadors, Vicenç Vila.

Per què aquest documental? Quins serien els objectius dels productors?

Amb la promulgació de l´Any de la fe, el sant Pare va voler posar en el centre de l´atenció eclesial «l'encontre amb Jesucrist i la bellesa de la fe en ell». Aquesta frase ha estat absolutament inspiradora per a nosaltres i ha estat la raó d´aquest documental. Hem volgut filmar la bellesa de la fe en Jesucrist per convidar l´espectador a un encontre personal amb Ell. Aquesta pel·lícula vol ser una manera moderna i atractiva de professar públicament el Credo.

image-0841abca6bdefa06af5e8bfcdbc9394aEl documental ofereix el testimoni d´una cinquantena de persones. Com s´han escollit? Com està estructurat el documental?

Joan Pera, Pilarín Bayés, Tomàs Molina, Armand Puig, Francesc Torralba, Picanyol, David Jou o Paulino Castells formen part d'aquesta cinquantena de testimonis catalans que, juntament amb persones anònimes com un jardiner, un pastor o una mestra, ens expliquen allò que creuen i per què. El treball de camp ha estat molt intens, vàrem fer més de 100 entrevistes, viatjant des de la Seu d´Urgell fins a Tortosa. El resultat final ha estat que qualsevol espectador es pot sentir identificat amb alguna de les seves històries. Jo Crec és un documental que ens proposa fer un recorregut pel Credo per interpel·lar els espectadors sobre els grans temes de la vida: el sentit de l'existència, el de la llibertat, el de l´amor, el del patiment, el del mal i el de la mort.

L´audiovisual està estructurat en tres capítols, Creure en Déu Pare, Creure en Jesucrist i Creure en l'Esperit Sant, de manera que es pot visualitzar tot de cop o en tres parts, si després es vol fer un col·loqui o una sessió de treball.

A qui va adreçat el documental? És només per a creients?

Des del primer minut, el documental està desenvolupat per a un espectador que tingui una certa cultura religiosa, però que no ha tingut mai fe o que l´ha perduda, tot i que també és com un vas d´aigua fresca per a tothom qui té fe.

L´experiència de la fe no deixa de ser un misteri difícil d´explicar. Per què s´ha triat aquesta manera, a través dels testimonis, per parlar d´aquest misteri?

Hem optat pel format de testimoni perquè, tant teològicament com històricament, s´ha demostrat que parlar és el mitjà més eficaç per evangelitzar. En aquest sentit, no hem buscat persones perfectes, hem buscat persones que ens obrissin el cor i l´ànima per explicar-nos com es van trobar amb Jesucrist i com Ell ha transformat les seves vides.

Què aporta el format de la tecnologia 3D que s´ha usat en aquest projecte?

El 3D permet captar més l´atenció de l´espectador, està demostrat que es reté millor en la memòria i provoca un impacte emocional superior als continguts tradicionals. El missatge més important que podem donar al món també es mereix fer servir la millor tecnologia. Si volem afavorir la nova evangelització, és important apostar pels llenguatges audiovisuals més innovadors, un repte actual, ineludible i urgent.

Pot dir-nos alguna cosa sobre la banda sonora?

En Jordi Sanjuan, pianista i compositor català, s´ha encarregat de compondre una banda sonora especialment per a l´ocasió amb diferents peces musicals per acompanyar la Creació, el misteri del mal del món o l´Esperit Sant... Jordi Sanjuan va crear la banda sonora inspirant-se en els poemes de Mn. Francesc Malgosa.

I sobre les imatges de la natura i de l´art religiós que s´han fet servir?

Inspirant-nos en el significat més profund de la via pulchritudinis, hem apostat per imatges naturals o artístiques que ens apropen a la transcendència, des dels paisatges del Pedraforca i la muntanya de Montserrat, fins a peces d´arquitectura, pintura o escultura dels deu bisbats catalans. L´espectador que tingui l´oportunitat de veure Jo Crec al cinema en 3D podrà visionar per primera vegada, l´art sacre de Catalunya en pantalla gran, amb tota la potència de l´efecte immersiu del 3D. En aquest sentit, estem molt agraïts al SICPAS, que ens ha donat totes les facilitats possibles per filmar les peces d´art que ens podien ajudar millor a desenvolupar la narrativa del film.

Han tingut alguna ajuda oficial?

Tot i que el documental per ell mateix té un interès turístic molt gran pel que fa a la promoció de l´art sacre de Catalunya, el documental ha estat finançat exclusivament per capital privat, entre un promotor que va creure en la idea des del primer moment i la nostra productora Global3DSolutions.

En aquest sentit, s´ha de reconèixer que s´han assumit molts riscos perquè el pressupost final de la producció ha estat molt elevat, però esperem poder recuperar tota la inversió per pagar tots els deutes que s´han generat i per poder seguir produint documentals destinats a la nova evangelització. 

Quins són els seus plans de promoció d´aquest documental?

L´estrena de Jo Crec a Barcelona el juny passat en el Cinema Comèdia va ser un èxit aclaparador amb uns 500 espectadors i, tot i que hi haurà noves exhibicions en sala gran, ja està disponible en la seva versió 2D en DVD a www.jocrec.net o a les principals llibreries religioses de Catalunya.

Cal destacar que Jo Crec ha estat escollida finalista en la categoria de millor documental en el Festival Internacional de Cinema Catòlic de Roma, d´entre gairebé 2.000 pel·lícules. Esperem que aquest impuls ens permeti tenir una presència molt important a nivell internacional.


[*] http://www.global3dsolutions.com/index.php?lang=es

  • 24 febrer 2014
  • Joaquim González-Llanos
  • Número 46

Comparteix aquesta entrada