Criteris de Benet XVI per actuar en el món digital
El missatge de Benet XVI per a la 45a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials del 2011, el lema de la qual és Veritat, anunci i autenticitat de vida en l´era digital convida a reflexionar sobre la comunicació en l´era digital i l´ús de les xarxes socials, assenyalant la seva influència i potencialitats i advertint dels seus riscos. Anima a ser testimonis de l´Evangeli, aportant «amb confiança i creativitat responsable» un «estil cristià en el món digital».
D´aquest missatge triem alguns criteris per actuar rectament en la comunicació en el món digital:
1. Aprofitar les noves potencialitats. La comunicació digital «no modifica només la manera de comunicar, sinó la comunicació en si mateixa». Al costat d´aquesta manera de difondre informació i coneixements, «neix una nova manera d´aprendre i de pensar, així com noves oportunitats per establir relacions i construir llaços de comunió».
2. Al servei del bé de la persona. «Com tot fruit de l´enginy humà, les noves tecnologies de comunicació han de posar-se al servei del bé integral de la persona i de la humanitat sencera. Si s´usen amb saviesa, poden contribuir a satisfer el desig de sentit, de veritat i d´unitat que continua sent l´aspiració més profunda de l´ésser humà».
3. Donant raó de l´Evangeli. Ja que «el cristià està cridat de nou a respondre a qui li demani raó de la seva esperança», «a comunicar l´Evangeli a través dels nous mitjans».
4. Mantenint vives les qüestions eternes sobre l´home. De manera que testifiquin el seu desig de transcendència i la nostàlgia per formes de vida autèntiques, dignes de ser viscudes.
5. Amb estil cristià. Hi ha un estil cristià de presència també en el món digital, i aquest exigeix una comunicació franca i oberta, responsable i respectuosa de l´altre; discreta, íntegra i honrada, que evoqui «l´estil de Jesús», i que inciti el cor i mogui la consciència. Actuant amb confiança i creativitat responsable.
6. Amb veracitat.Cal «prendre consciència que el valor de la veritat –de l´Evangeli–, que desitgem compartir en la seva integritat, no es basa en la “popularitat”, en l´atracció d´un moment, o en la quantitat d´atenció que provoca, sinó en un do que demana una resposta lliure».
7. Amb autenticitat. Transmetre informació no implica, únicament, compartir coneixements, sinó que «les persones es comparteixen a si mateixes, la seva visió del món, les seves esperances, els seus ideals», contribuint d´aquesta manera a «una renovada valoració de l´acte de comunicar, considerat sobretot com a diàleg, intercanvi, solidaritat i creació de relacions positives». Això «implica el desafiament de ser autèntics, fidels a si mateixos, sense cedir a la il·lusió de construir artificialment el propi “perfil” públic». Es tracta de presentar un testimoni coherent en el mateix perfil digital i en la manera de comunicar preferències, opcions i judicis.
8. Evitant l´autocomplaença.El missatge adverteix també del risc d'«una interacció parcial, la tendència a comunicar només algunes parts del propi món interior, el risc de construir una certa imatge de si mateixos que sol portar a l´autocomplaença».
9. Sense oblidar el contacte directe. Cal també estar molt atents a «les relacions humanes directes en la transmissió de la fe». «El contacte virtual no pot i no ha de substituir el contacte humà directe, en tots els aspectes de la nostra vida.»
El Papa s´adreça d´una manera especial als joves: «Invito sobretot els joves a fer bon ús de la seva presència en l´espai digital. Els reitero la nostra cita en la pròxima Jornada Mundial de la Joventut, a Madrid, la preparació de la qual deu molt als avantatges de les noves tecnologies».
Antonio González