Descifrando el Vaticano. Desde dentro y desde fuera

Juan Vicente Boo és corresponsal de l’ABC al Vaticà des de ja fa vint-i-dos anys. Després d’haver cobert corresponsalies com Nova York o Brussel·les, va anar a convertir-se en un expert en l’“Estat més petit del món”: el Vaticà.

 

“En arribar al Vaticà al 1998”, explica ell mateix, “em va sorprendre descobrir que hi havia moltes portes tancades, parets divisòries entre departaments i molts documents confidencials, en bona part perquè toquen la privacitat de persones. [...] El vaticanista expert només coneix el vint per cent del que succeeix de portes endins”.

 

Al costat d’una opacitat especial, es va topar també amb una sociologia peculiar. Alguns membres de la cúria —i no precisament els de més rang— posaven més condicions per a les entrevistes que el secretari general de l’OTAN o de Nacions Unides, o que un premi Nobel. I exigien un tractament —una espècie de culteal càrrec que havien rebut. Després de la sorpresa inicial i d’algunes converses amb veterans vaticanistes, Boo “va acceptar la humiliació” de treballar en aquestes condicions particulars; va aprendre a armar-se de paciència i va comprovar la utilitat de l’adagi encunyat allí: Cum Romae fuerites, romano vivite more, que vindria a equivaldre al nostre “allà on vas, fes com veuràs”.

 

En aquest llibre, Boo bolca el coneixement d’aquest parell de dècades, des de l’enriquidora perspectiva d’un home que també ha estat en altres punts neuràlgics del món. A través dels seus set capítols, fa un quadre general bastant complet de què hi ha i què succeeix en aquest minúscul Estat. El primer pas que fa l’autor és ajudar a distingir dues entitats molt diferents que existeixen en un mateix lloc: la Santa Seu i l’Estat Vaticà. Aquesta és la primera confusió de molts, fins i tot alguns corresponsals a Roma.

 

Després es deté en cadascun d’aquests dos “organismes”. Utilitza una imatge arquitectònica per descriure la Santa  Seu: dotze columnes, que serveixen per explicar-ne els components; set arcs, que ajuden a entendre la seva funció. Més tard recorrem l’Estat Vaticà, “l’única Monarquia absoluta d’Europa” (i una de les poques que queden en el món).

 

Així, anem sobrevolant per llocs tan coneguts com els museus vaticans, la Capella Sixtina, els tribunals de l’Estat Vaticà, la gendarmeria, i traiem el cap a uns altres de menys coneguts o que hem llegit a la premsa: l’IOR (el banc vaticà), l’observatori astronòmic del Vaticà... També tracta sobre alguns dels casos mediàtics d’aquests últims decennis: els escàndols sexuals o econòmics, el Vatileaks...

 

És un llibre escrit per algú a qui el seu amor a l’Església i al Papa no obstaculitza la seva objectivitat. Diu les coses pel seu nom, però és capaç també de cantar a la bellesa del que hi ha i del que es fa des d’aquest turó romà.

 

És interessant la consideració sobre l’italianisme del vaticà: el lloc en què s’encarna aquesta institució espiritual exerceix una innegable influència en la manera com funciona aquest organisme. Alguns dels defectes multiseculars del Vaticà no poden entendre’s al marge d’això.

 

Realment el llibre és molt útil per situar les coses al seu lloc i rebre una informació ponderada i ràpida sobre molts punts del que hi passa. Qui estigui familiaritzat amb el vaticanisme no trobarà grans revelacions, però gaudirà d’un nombre interessant de petites anècdotes segurament desconegudes. En canvi, qui no estigui familiaritzat amb aquest món  trobarà un mapa orientatiu i una clau interpretativa per entendre aquest univers peculiar. Depenent del grup on hom es trobi, el llibre li serà més o menys interessant.

 

Enric Bonet

Valora aquest llibre

Fitxa tècnica

  • Títol:
  • Autor:
  • Editorial:
  • Idioma:
  • Pàgines:
  • Any:
  • Títol original:
  • Qualificació: (Valoració)
  • 23 abril 2023
  • Juan Vicente Boo

Comparteix aquesta entrada