Revista > Número 40

Vatican Blog Meeting 2011

«L´impacte dels mitjans de comunicació social en la vida de l´home contemporani planteja (...) interrogants ineludibles, que esperen decisions i respostes inajornables... la recerca i la presentació de la veritat sobre l´home són image-f5089864b2dceea9164f1cf0cae87f6dla vocació més alta de la comunicació social.» (Benet XVI, Els mitjans: a l´encreuament entre protagonisme i servei. Buscar la Veritat per compartir-la, 4 de maig de 2008)

El passat 2 de maig –aprofitant la presència a Roma de nombrosos bloggers per participar en la Beatificació de Joan Pau II–, dos organismes del Vaticà: el Consell Pontifici per a la Cultura i el Pontifici Consell per a les Comunicacions Socials, van convocar el Vatican Blog Meeting 2011.

La data d´aquesta primera trobada –el dia després de la beatificació–, i «amb una presència viva i acolorida dels bloggers» no és casualitat, com va afirmar a Ràdio Vaticana el cardenal Gianfranco Ravasi, president del dicasteri vaticà per a la cultura. «Sobretot perquè pensem que podríem posar el nostre propi experiment sota el patrocini del Papa Joan Pau II, ja que va ser una de les figures que va seguir totes les rutes possibles imaginables, per posar en joc la veritat de la paraula (...) tractant d´expressar aquest missatge d´acord amb els colors sempre canviants de l´experiència de la cultura humana».

Mons. Claudio Maria Celli, president del Pontifici Consell per a les Comunicacions Socials, va donar la benvinguda als 150 participants de la blogosfera, des d´Austràlia a Amèrica, l´Índia, Espanya, els Països Baixos, Alemanya, Anglaterra... Alguns d´ells «famosos i altres principiants; alguns són institucionals, d´altres personals; n´hi ha que expliquen històries personals i d´altres que narren fets i successos locals i internacionals. Alguns tenen un bon finançament i d´altres sobreviuen», però tots ells, d´una manera particular i entusiasta, estan involucrats en la Nova Evangelització. 

«Aquesta iniciativa –que no ha deixat de despertar gran interès, estimulant valoracions més aviat favorables– vol ser –si més no, de la nostra banda–, una presa de consciència oficial de l´existència i importància en la vida image-6bce09560c4a1018682275a12d99ef9ccontemporània de la Blogosfera, va assenyalar en la seva al·locució, i va remarcar que ens trobem davant d´«un món divers, de base rica i versàtil, que ha vist reconeguda la seva importància en el món cultural del nostre temps».

Mons. Celli va explicar que «això no és una reunió de bloggers catòlica, encara que molts de vostès s´inspiren en els valors de l´Evangeli, sinó que vol ser un moment particularment esperançat –el Papa Benet XVI en diverses ocasions ens invita a això– a partir d´un diàleg respectuós: el respecte per les veritats dels altres, si bé és conscient que el portem al cor és l´adhesió compromesa i apassionada amb el Crist, el Senyor. Per tant, estem en el context del diàleg entre la fe i la cultura emergent que dóna sentit a la feina dels nostres dos Consells Pontificis».

La finalitat de la trobada va quedar clarament exposada en la presentació del cap del Departament de Comunicació del Pontifici Consell per a la Cultura, Richard Rouse, en la qual va constatar que «no es tracta d´una trobada amb bloggers catòlics sinó un diàleg per col·locar el ciberespai on correspon, també amb els bloggers no catòlics. Hem de donar una oportunitat perquè l´Església pugui continuar i seguir pel camí d´abraçar i comprendre internet, en aquest cas la blogosfera, el fòrum públic contemporani, un nou areòpag.»

Ràdio Vaticana també se´n va fer ressò: «Aquesta trobada té com a objectiu permetre un diàleg entre bloggers i representants de l´Església, compartir experiències dels qui treballen directament en aquest camp, i comprendre millor les necessitats d´aquesta comunitat. La trobada permetrà també presentar algunes de les iniciatives que l´Església està emprenent per entrar en contacte amb el món dels nous mitjans de comunicació».

Entre els participants a la trobada de l´àmbit de llengua espanyola, s´hi trobaven: Antonio González (director de Revaloria i creador, entre d´altres, del blog Opus Dei al dia i moltes iniciatives digitals d´inspiració cristiana) i que va ser recentment entrevistat a Temes d´Avui (vegeu el núm. 39); Juan José García Noblejas, professor de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu, a Roma, i creador de Scriptor.org; Andrés Beltramo, de l´agència NOTIMEX; Luis Fernando Pérez Bustamante, director d´InfoCatolica.com; Mayra Novel·lo, directora de Catholic.net; Francisco Jiménez, de ForumLibertas.com; José Manuel Vidal, director de la secció de religió de Periodista Digital i del periòdic El Mundo; i el pare José Antonio Fortea.

image-24ada71422c5956c413e06dcb362e495

El jesuïta italià Antonio Spadaro, autor de l´interessant blog Ciberteología i director de la revista La Civiltà Cattolica, s´ha atrevit a assenyalar quatre objectius per a aquesta trobada:

1. Animar la presència cristiana en la comunitat blocaire mundial, ja que un esdeveniment d´aquest tipus és una manera de subratllar la presència cristiana en la blogosfera i de reconèixer oficialment el valor i el significat d´aquesta realitat.

2. Estimular el diàleg entre la fe i les cultures emergents: Els blogs neixen des de sota, són periodisme ciutadà. Acollir aquest tipus d´esdeveniments significa reconèixer la rellevància d´aquests fenòmens i animar el diàleg fe-cultura també a aquest nivell.

3. Aconseguir la comunitat on line mundial, perquè l´Església està on estan els homes, i aquests, avui, estan en xarxa, que més que una tecnologia és ja un espai antropològic, una cultura.

4. Augmentar la familiaritat entre el Vaticà i la blogosfera: La invitació als 150 bloggers de tot el món és un reconeixement implícit per part del Vaticà que aquests representen un valor i la necessitat de conèixer-se millor i relacionar-se amb més confiança i fluïdesa.

Remedios Falaguera

Periodista

  • 12 setembre 2011
  • Remedios Falaguera
  • Número 40

Comparteix aquesta entrada