Revista > Número 40

Sessió acadèmica d'homenatge al beat Joan Pau II

El cardenal Camillo Ruini imparteix la conferència central de l´acte a l´Aula Magna del Seminari de Barcelona

El dimecres dia 1 de juny va tenir lloc, a l´Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, la sessió acadèmica d´homenatge al beat Joan Pau II, Papa, organitzada per la Facultat de Teologia de Catalunya i la Facultat de Filosofia de Catalunya, amb la col·laboració de l´Institut Superior de Litúrgia de Barcelona i l´Institut de Teologia Espiritual de Barcelona. La sessió acadèmica va estar presidida pel Dr. Lluís Martínez Sistach, cardenal arquebisbe de Barcelona, i va comptar amb una conferència principal sobre «Joan Pau II: santedat i eficàcia històrica», a càrrec del cardenal Camillo Ruini, que fou cardenal vicari de la diòcesi de Roma i president de la Conferència Episcopal Italiana i també un dels més primers col·laboradors de Joan Pau II.

image-4df5dab1ed649136f50f033eb04d9b85

També hi van participar experts com el Dr. Pere Montagut, director de l´Institut de Teologia Espiritual de Barcelona, el Dr. Jaume González Padrós, director de l´Institut Superior de Liturgia de Barcelona, el Dr. Joan Martínez Porcell, degà president de la Facultat de Filosofia de Catalunya i el Dr. Armand Puig i Tàrrech, degà president de la Facultat de Teologia de Catalunya. 

El Dr. Pere Montagut va parlar sobre «L´Espiritualitat sacerdotal i laïcal en el ministeri de Joan Pau II» afirmant que «des de la fortalesa d´un començament carismàtic fins a la plenitud final sofrent, Joan Pau II va mostrar que la història cristiana s´escriu sense por; ell mateix va ser el protagonista d´una missió gegantina en un món disminuït i acomplexat».

A continuació, el Dr. Jaume González Padrós va parlar de «Joan Pau II i la litúrgia: de la reforma a l´aprofundiment», destacant que «a més del seu magisteri escrit, Joan Pau II ens ha ensenyat la profunditat de la litúrgia amb la seva manera de celebrar, amb el seu ars celebrandi. Es tracta del sacerdot que ha celebrat amb les assemblees més nombroses de la història, del sacerdot que, amb la mateixa naturalitat i sentit del misteri, celebrava a la capella del seu apartament, amb una petita comunitat de fidels».

Per part seva, el Dr. Joan Martínez Porcell va explicar «El pensament filosòfic de Joan Pau II»: «És en Fides et ratio, on el Papa assegura l´existència d´una Única Veritat, encara que existeixi un doble ordre de coneixement, amb objecte i metodologia pròpia. Aquest doble ordre, filosòfic i teològic, és expressió de la bondat del Creador i de la bondat del nostre món. El Papa té especial interès a ultrapassar la desconfiança de la raó. Aquest optimisme prové de la mirada creient sobre el món. La persona no s'obre a la transcendència, sinó que neix oberta a ella.» 

El Dr. Armand Puig i Tàrrech va centrar la seva ponència en «El pensament teològic de Joan Pau II» i va explicar que «l´humanisme desbordant del pensament de Joan Pau II és una autèntica profecia, que porta la teologia a esguardar especialment la cristologia i l´antropologia. La condueix a fixar la mirada en el Crist redemptor de l´home i a dibuixar amb força el receptor i destinatari d´aquesta redempció: la humanitat que rep la salvació de Déu».

En la conferència central de la sessió acadèmica, el cardenal Ruini va expressar que «el punt de referència per a una reflexió sintètica sobre Joan Pau II és la seva relació amb Déu. La seva visió de la realitat va ser original i rica de força, que unia fe i història. Enllaçava Déu i Jesucrist, present sobretot –tot i que no exclusivament– a l´Església, amb la humanitat concreta dels homes i dels pobles. En la mateixa òptica, concebia l´Església com a un gran factor històric, que és al mateix temps misteri, poble i moviment. La seva relació amb Déu i la seva preocupació pels homes tenia l´origen el seu extraordinari dinamisme d´evangelitzador, que el portava a lliurar-se, a gastar-se contínuament en primera persona, però també a acollir, valorar i mobilitzar qualsevol persona o grup, qualsevol energia o proposta, que pogués contribuir a fer present Crist entre els homes, les nacions i les cultures».

El cardenal arquebisbe de Barcelona i gran canceller de les Facultats Eclesiàstiques, va agrair al cardenal Ruini i als quatre ponents les seves intervencions i va concloure amb un desig ple d´esperança: «Em sembla que estem cridats a imitar el beat Joan Pau II sobretot en la seva voluntat d´obrir a Crist el món modern. Ell ho va fer sense por i amb gran coratge i el seu record ens empeny a defensar la dignitat de tota persona, creada a imatge i semblança de Déu».

Xavier Vilella

Periodista

  • 13 setembre 2011
  • Xavier Vilella
  • Número 40

Comparteix aquesta entrada