Revista > Número 34

VIII Simposi Internacional de l'Institut Martín de Azpilcueta

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach va intervenir en aquest simposi d´especialistes en dret canònic dedicat al paper de les associacions de fidels.

Especialistes internacionals van estudiar entre els dies 4 a 6 de novembre els aspectes canònics i civils de les associacions de fidels durant el VIII Simposi Internacional de l´Institut Martín de Azpilcueta, que va ser inaugurat per Mons. Lluís Martínez Sistach, cardenal arquebisbe de Barcelona. En les jornades van participar experts procedents d´Itàlia, Suïssa, Portugal i Espanya.

José Antonio Fuentes, professor i president de la VIIIa edició del simposi, considera que “les associacions de fidels tenen gran importància per a l´Església i per a l´estat, perquè realitzen moltes iniciatives de servei al bé comú”. Va explicar que “a Espanya, moltes activitats socials i el desenvolupament d´una variada activitat religiosa depenen de les associacions de l´Església” i va recordar com “sense la seva responsabilitat i iniciativa no es manifestaria la vida social tal com la coneixem”.

Per al professor Jorge Otaduy, director de l´Institut Martín de Azpilcueta de la Facultat de Dret Canònic de la Universitat de Navarra, aquesta trobada pretén “prendre en consideració múltiples perspectives, canòniques i civils, per tractar d´oferir una panoràmica completa i sistemàtica d´aquest fenomen”.

“Les associacions de fidels. Aspectes canònics i civils” va ser el tema que durant tres dies van estudiar experts com el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach; Ana Álvarez de Lara (secretària nacional de Mans Unides); o els professors Miquel Delgado (Consell Pontifici per als Laïcs de Roma) i Ombretta Fumagalli (Universitat Catòlica del Sacro Cuore de Milà).

 

Deixar llibertat i ajudar als qui ajuden

El contingut del Simposi, segons el professor José Antonio Fuentes, va ser elegit perquè “a l´Església es valora molt la lliure iniciativa i la responsabilitat de les persones”. Per això, cal “deixar llibertat i afavorir aquesta iniciativa que, a través de diverses associacions, desenvolupa funcions socials”. Entre les qüestions que es van abordar en les jornades es troben: les relacions entre les associacions canòniques i l´autoritat de l´Església; el règim patrimonial i fiscal de les associacions o el funcionament dels moviments eclesials. Sobre l´objectiu del simposi, el seu president va afirmar que es procura “trobar solucions i ajudar als qui tant ajuden, en la societat civil i a l´Església”.

 

“Excel·lent servei” de les associacions de fidels a la formació dels cristians i l´evangelització

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, va ressaltar en la seva intervenció el dret dels fidels a image-75ed40ee22e5d3344e1ec1638e78bcdf“fundar i dirigir associacions”. En aquest sentit, va lloar el “excel·lent servei que presten a la formació i espiritualitat dels cristians i a l´evangelització”. Com a exemple, va esmentar la diòcesi de Barcelona, on hi ha “una infinitat de moviments, associacions, fundacions... que treballen, amb creativitat, en un ampli camp de realitats”. Així mateix, va indicar que “la majoria de les associacions a l´Església són privades, la qual cosa les fa responsables de les seves actuacions”.

Per a l´arquebisbe de Barcelona, resulta urgent “l´anunci explícit de Jesucrist”; així com propiciar “que els homes i dones d´avui, els joves, es trobin personalment amb Crist”. Aquesta és l´actitud de fons del “nou Pla Pastoral de l´Arxidiòcesi de Barcelona”, va remarcar. D´aquesta manera, va considerar primordial i actual “la formació cristiana i una espiritualitat sòlida, profunda i autèntica”. “Cal –hi va afegir– enaltir els valors de la responsabilitat, solidaritat, austeritat, buscant el bé comú per sobre del particular, sense desvincular mai les actuacions de les seves valoracions ètiques”.

 

Creixent mobilitat de la joventut

El cardenal Martínez Sistach va expressar que la manifestació celebrada a Madrid a l´octubre ha suposat “una aportació de moltíssims milers de ciutadans a la convivència social sobre un tema capital, que una societat democràtica ha de valorar degudament”. D´altra banda, va confiar que la pròxima Jornada Mundial de 2011 (Madrid) congregui prop de dos milions de joves, “tant pels anys que porta sense celebrar-se a Europa, com per la creixent mobilitat de la joventut i el desig dels joves de trobar-se amb el Papa”.

Finalment, en referir-se al pontificat de Benet XVI, va valorar “el seu magnífic servei a l´Església amb el seu magisteri ric i profund, les seves tres encícliques, homilies i documents”. També va destacar “la seva preocupació ecumènica, i sol·licitud apostòlica pel bé de la unitat i comunió de l´Església, disposat a acollir al seu si a tots aquells que ho demanen, com el grup lefebrià i l´anglicà”.

 

“L´Estat, sense l´ajuda social que li presta l´Església, estaria perdut”

image-4b5c2d4d5942d672f1b81ddf89c7e4b6La secretària nacional de Mans Unides, Ana Álvarez de Lara, va assegurar amb motiu d´aquest simposi que “l´estat, sense l´ajuda social que li presta l´Església, estaria perdut”. Ana Álvarez de Lara va considerar, a més a més, que l´estat no destina prou diners “al que ha de ser prioritari, per justícia i bé comú”. No obstant això, “l´Església demostra cada any que és capaç de multiplicar el que rep en favor dels més necessitats”.

Respecte Mans Unides, va destacar com aquesta ONG, en complir 50 anys, manté el seu projecte de “preocupar-se pels més desfavorits, erradicar la pobresa i la fam, amb la inspiració de la Doctrina social de l´Església”. En aquest sentit, va manifestar el desig d´ampliar la seva presència en “tots els àmbits de la societat espanyola, sobretot en universitats, entre els joves i en la col·laboració amb les empreses”.

Segons va dir, es tracta de la ONG que més ajudes presta en el tercer món, on l´any passat “es van aprovar 774 projectes de desenvolupament en 59 països, per un valor de 46.717.869 euros”. Aquesta acció, va explicar, se centra en educació, sanitat, agricultura, promoció social i de la dona.

Sobre la disminució de donatius davant de la crisi, la secretària nacional de Mans Unides va parlar d´un “cert retraïment, encara que també hi ha nous socis i iniciatives de cooperació”. Així mateix, en referir-se a l´administració dels béns, va indicar: “Som una organització de l´Església i de voluntaris, on tenim clars els criteris d´austeritat i transparència, així com el 'donar gratis el que gratis rebem´. A més a més, tots els anys ens sotmetem a una auditoria externa”.

 

Família, educació i vida

Per a Ana Álvarez de Lara, aquesta època no és “ni millor ni pitjor. Ens movem en una crisi cultural, deguda a una crisi antropològica. En aquest context, les ONG tendeixen a ocupar l´espai de la caritat i la generositat”. Finalment, va remarcar una de les intencions en què avui insisteix l´Església: la defensa de la família, l´educació i la vida. “Encara que el clima social i polític no faciliti l´educació en la fe, hem de buscar el millor camí, animats per la caritat i il·luminats per la veritat”, va concloure.  

Xavier Vilella

Periodista

  • 16 març 2010
  • Xavier Vilella
  • Número 34

Comparteix aquesta entrada