Revista > Número 30

La vida humana naciente. 200 preguntas y respuestas. Justo Aznar Lucea (coord.)

Biblioteca Autores Cristianos (BAC)

Madrid, 2007

192 pàg.

   

Es tracta d´una obra col·lectiva, coordinada per Justo Aznar Lucea, que examina els aspectes científics i ètics actuals sobre el començament de la vida humana des del punt de vista del respecte a la llei natural i de la doctrina moral catòlica.

 

Els assoliments científics actuals relatius a l´inici de la vida humana van ràpidament seguits d´avenços tecnològics i algunes aplicacions són presentats a l´opinió pública com a progressos indiscutibles. Als possibles usuaris, sovint pares i mares de família, no els és fàcil descobrir objeccions ètiques en aquest farcell de novetats i de propaganda científica unànime, que no és contrapesada per

una informació crítica paral·lela clara i concloent.

 

De fet, en un intent de justificar el treball científic i tecnològic amb repercussió sobre la vida humana, s´ha implementat darrerament una nova ètica que es presenta a si mateixa com a laica i que –en una versió comuna molt estesa–

utilitza una metodologia de diàleg i de compromís que traspassa el llindar dels valors ètics més bàsics: la bioètica.

 

Els qui haurien de proporcionar el criteri moral catòlic desconeixen sovint els detalls científics i les alternatives d´actuació existents. No falten tampoc a les pròpies files les veus "dissidents". I no és infreqüent que els manqui el su- port que necessitarien.

 

En no poder jutjar amb criteri propi, molts cristians opten llavors per una acceptació ingènua de conductes contràries a la vida humana.

 

Resultava, per tant, indispensable poder disposar d´un llibre que donés resposta a tants interrogants ètics i científics de forma concisa i rigorosa.

 

Dissenyat en forma de preguntes i respostes, La vida humana naciente. 200 preguntas y respuestas, invita a la reflexió i a l´autoavaluació. El contingut acaba amb un vocabulari que augmenta més encara el valor pedagògic de l´obra. Es tracta d´un llibre pràctic, que no té gaire a veure amb un manual de bioètica.

 

El Dr. Justo Aznar Lucea, doctor en medicina, investigador brillant i persona compromesa en la defensa de la vida humana incipient, coordina un grup de 16 prestigiosos experts més, procedents dels dominis científics i humanístics més diversos, com ara la medicina, la biologia, el dret, la filosofia, la teologia, la geografia, la sociologia, etc, entre els quals no hi manquen bons coneixedors de la bioètica.

   

La fidelitat del text al Magisteri de l´Església Catòlica ve avalada per una Introducció a càrrec del cardenal López Trujillo, president del Pontifici Consell per a la Família i un pròleg escrit per monsenyor Juan Antonio Reig, president de la Subcomissió per a la Família i Defensa de la Vida.

 

Problemes com el diagnòstic preimplantatori, el nen medicament, la regulació natural de la fecundació, la contracepció, la reproducció assistida, les cèl·lules mare o la clonació, són tractats de forma multidisciplinària amb objectivitat i rigor.

 

En la meva opinió, es tracta d´un llibre oportú que aporta els elements necessaris per poder formar-se el propi criteri en un tema important i actual. Una obra útil com a instrument d´aprenentatge i de consolidació dels coneixements bioètics sobre l´inici de la vida humana.

 

Joan Vidal-Bota

 

  • 30 juliol 2009
  • Joan Vidal-Bota
  • Número 30

Comparteix aquesta entrada